Thursday 7 August 2014

098 - Mašta i kreativnost: dječje pripovijesti - Zinka Šarić

098 - Mašta i kreativnost: dječje pripovijesti

Zinka Šarić
(Peru)

(Abstrakt)
Kad govorimo o pripovijestima, mislimo na iluziju, na magiju, na stvaralaštvo. Pripovijesti nam otvaraju vrata mašte i kreativnosti, potiču nas na traženje unutarnjega sklada i na uživanje u ljepoti našega univerzuma.

Pripovijesti nas preko putovanja u mašti prenose u postojeću stvarnost – jer, na naše iznenađenje, sve što se čini pripovijesti zapravo je naša neposredna stvarnost. Svijet velikim koracima ide naprijed, ali to često ne zamjećujemo. U današnje vrijeme otkrivamo da djeca trebaju riječi koje bi doprle do njihovih srdaca i pomogle im da se probudi veliki potencijal koji posjeduje svatko od njih.

Pripovijesti o Ainhoi su magične – dopiru do dječjih srdaca, potiču ih da gledaju svijet iz drugoga kuta i veoma im spretno prenose stoljetnu mudrost: svatko od njih može joj se prilagoditi i pronaći smisao svojega života. To je ono što taj lik naziva zvjezdanim darom, darom koji svi posjedujemo, a mnogi ga nisu svjesni.

U ovim pripovijestima djeca upoznaju svoju glazbenu notu, boju koju nose u duši, svoju životnu misiju. Uče kako čuvati i štititi svoj planet, poštovati sva vidljiva i nevidljiva živa bića i razgovarati o tome. Te nam pripovijesti pokazuju važnost tolerancije i međusobnoga razumijevanja da bismo održali naš unutarnji sklad.

Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.



No comments: