Thursday, 28 August 2014

030 - Kratki osvrt na odnose Hrvata u domovini i izvandomovinstvu

030 - Kratki osvrt na odnose Hrvata u domovini i izvandomovinstvu


Tomislav Đurasović
(Njemačka)

(Abstrakt)

Hrvatsko je izvandomovinstvo dimenzija koja obuhvaća svehrvatski korpus koji se iz bilo kojeg razloga našao izvan granica svoje iskonske domovine, izvan područja na kojem su danas ustrojene dvije države, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Izvandomovinski Hrvati veoma su zabrinuti zbog razvoja stanja u naciji i državi. Zabrinuti smo jer se domovinska Hrvatska uistinu nalazi u dubokoj političkoj, gospodarskoj i društvenosocijalnoj krizi, a njezine vladajuće strukture, umjesto da porade na kulturi dijaloga, suradnji i otvorenosti, međusobnom respektu i toleranciji te poštovanju države i naroda iz kojih potekoše, otvoreno promiču podjele, netoleranciju, strah i destrukciju – zapreke koje su u prošlosti razdvajale jedinstveni hrvatski nacionalni korpus. Sva ta zastrašujuća svjetonazorska panika te demonizacija vlastitoga naroda i države produbljuje traumatiziranost u hrvatskom društvu, koja postaje izvorištem za nove sukobe i teško breme za mlade Hrvate i njihovu izgradnju suvremenoga nacionalnog identiteta.

Mi, Hrvati izvan domovine, odlučno odbacujemo dirigističko rastakanje hrvatskoga bića i protivimo se beskrupuloznom oduzimanju prava izvandomovinskim Hrvatima u strategiji razvoja i upravljanja Republikom Hrvatskom. Prema najnovijim preliminarnim podacima Svjetske banke, hrvatsko je izvandomovinstvo sa $1,4 milijarde najveći strani ulagač u Hrvatsku. Ono dakle ima dvostruko više doznake od austrijskih investitora, a Austrijanci, prema hrvatskim statističkim podacima, slove kao najveći ulagači u Hrvatskoj.

I Zakon o prebivalištu – ta legalna, ali oktroirana zakonska regula koja izvandomovinskim Hrvatima nastoji još više zanijekati nacionalni identitet – djelo je vladajuće koalicije, no, ne smije se zaboraviti: taj je zakon prošao u Saboru uz blagoslov oporbe.

Iako je danas općepoznato da je u Hrvatskoj svake godine broj umrlih veći od broja rođenih i da ona nema budućnosti bez korjenite demografske obnove, hrvatske državne vlasti – zakonodavnim i administrativnim odlukama poput spomenutog Zakona o prebivalištu – ipak niječu izvandomovinskim Hrvatima nacionalni identitet, a našoj djeci usađuju osjećaj stranca ili, u najboljem slučaju, gosta u jedinoj im domovini Hrvatskoj.

Osobito je nepovoljno što iz Hrvatske odlazi mnogo mladih i obrazovanih ljudi. U proljeće 2013., pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, službeni podaci govore da je već 25 tisuća mladih Hrvata popunilo zahtjeve za posao i iseljenje na Zapad i da uz to svaki treći Hrvat s diplomom živi u inozemstvu.

Osobno smatram da smo mi izvandomovinski Hrvati hrvatsko bogatstvo i ključ demografskoga, gospodarskoga, društvenoga, političkoga i inoga opstanka Hrvatske kao države. Unatoč svemu iznesenom – oglušiti se ne smijemo! I u ovim teškim trenucima, baš kao i 90-ih, naša nam Hrvatska, ma gdje bili, poručuje: Volite me u ova tegobna vremena, vremena kad to možda i najmanje zaslužujem, jer upravo mi je sada vaše domoljublje najpotrebnije!

Neka se naš izvandomovinski život i iskustvo zrcale u poruci: Extra Croatiam non est vita! – Izvan Hrvatske nema nam života!

Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: