Friday, 8 August 2014

019 - Žene u iseljeništvu - Helena Burić

019 - Žene u iseljeništvu

Helena Burić
(University of Waterloo, Kanada)

(Abstrakt)

Prvi valovi iseljenika iz Hrvatske koji su zapljuskivali obale Kanade i Sjedinjenih Američkih Država na kraju 19. i početkom 20. stoljeća bili su sačinjeni uglavnom od mladih, neobrazovanih muškaraca iz ruralnih sredina koji su onamo odlazili zbog političkih prilika, nepovoljne gospodarske situacije u domovini ili su bili privučeni pričama o obećanim zemljama Novoga svijeta.

Za njima su nerijetko ostajale žene, sestre, majke, djevojke, koje su u svojim sredinama često bile stigmatizirane kao napuštene, odbačene, manje vrijedne, a njihov je položaj, u kontekstu ionako teških prilika za žene toga vremena, bio još i teži… Mnoge od njih uskoro je i same čekala izgnaničko-iseljenička sudbina, napuštanje ognjišta, svega poznatog i odlazak u nepoznato, u nove sredine s potpuno novom kulturom, običajima, jezikom i načinom života općenito.

Povijest iseljenih Hrvata uglavnom je muška povijest. O ženama iseljenicama, njihovim životima u povijesnom, društvenom i kulturnom kontekstu zna se jako malo. Cilj je ovoga rada istražiti život žena u iseljeništvu, s naglaskom na iseljenice u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, te pokušati rekonstruirati barem dio njihove društveno-kulturne povijesti i njihova položaja u najužem, obiteljskom kontekstu.


Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.


No comments: