Thursday 21 August 2014

015 - Ivan Meštrović u Kanadi

015 - Ivan Meštrović u Kanadi

Vladimir Bubrin (Kanada)

(Abstrakt)

Iako su Meštrovićeva djelatnost i biografija u Sjedinjenim Američkim Državama opširno obrađene (Kečkemet, Maria i Mate Meštrović, Mirth, Radica, McCormick, Schmeckebier i dr.), manje je poznata njegova povezanost i sa susjednom Kanadom. Premda mnogo skromnija, Meštrovićeva prisutnost u Kanadi ostavila je iza sebe tragove preko obiteljskih i profesionalno-umjetničkih dodira, kao i umjetničkih djela koja je izlagao u Kanadi, od kojih neka do danas krase javne prostore gdje su postavljena.

Nema dvojbe da Meštrović nije bio ni izbjeglica ni tipičan hrvatski emigrant. Ipak, svojom profesionalnom prisutnošću u svijetu širio je hrvatsko ime, a nakon stalnog useljenja u Ameriku 1948. bio je oslonac mnogim hrvatskim emigrantskim djelatnicima te je i sam sudjelovao u iseljeničkim političkim i društvenim aktivnostima. Stoga bi bez njega povijest hrvatskoga iseljeništva, posebno ona nakon Drugoga svjetskog rata, bila nepotpuna.

Meštrovićev renome privukao je pozornost u Kanadi već tijekom njegovih posjeta Sjevernoj Americi između dva svjetska rata, kad je ondje izlagao. Nakon što se 1948. doselio u Syracuse (N. Y.), i osobno je odlazio u Kanadu u posjet kćerki Marti u Montrealu (a vjerojatno je posjećivao i prijatelja i suradnika Pavla Ostovića, koga je poticao i financijski mu pomogao da 1952. objavi knjigu na engleskom jeziku The Truth About Yugoslavia). Tu je i posjet ontarijskom Windsoru, gdje mu je katolički Assumption College pri University of Windsor 1954. dodijelio nagradu “Kršćanskog umjetnika”. Dodamo li tomu njegov reljef “The Canadian Phalanx”, postavljen nasuprot zgradi kanadskoga Vrhovnog suda u Ottawi, te kip slovačkoga pisca Martina Kukučina u Mississaugi, izrađen za Slovake iseljenike na zagovor Vinka Nikolića, dobivamo prilično bogatu sliku koju je vrijedno zabilježiti da bi se upotpunila ne samo biografija slavnoga umjetnika nego i doprinos Hrvata izvan domovine svjetskoj kulturi i umjetnosti.


Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: