Thursday 7 August 2014

016 - Hrvatsko iseljeništvo i hrvatski identitet 1945. – 1990. - Luka Budak

016 - Hrvatsko iseljeništvo i hrvatski identitet 1945. – 1990.

Luka Budak (Centar hrvatskih studija, Macquarie University, Australija)

(Abstrakt)

Nadahnuti idejama državotvornosti i hrvatske nezavisnosti, kojih se nisu ni stidjeli niti odricali unatoč mnogim neugodnostima i pritiscima s kojima su se suočavali u svojim novim postojbinama u prekomorju i drugdje izvan granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvati su nakon 1945. počeli stvarati i promicati hrvatski identitet te izgrađivati hrvatske zajednice. Hrvatska državotvornost bila im je svjetionik u svim njihovim nastojanjima. Može se slobodno reći da nije bilo hrvatske domoljubne udruge ili hrvatskoga domoljubnog društva, na svih pet kontinenata, kojima glavni cilj nije bio hrvatska državotvornost u najširem smislu te riječi.

U tom su kontekstu promidžba hrvatskoga imena i očuvanje hrvatskoga identiteta bili njihova glavna preokupacija. U početku su Hrvati to činili izgradnjom hrvatskih domova i klubova, osnivanjem hrvatskih nogometnih klubova, stvaranjem i otvaranjem hrvatskih katoličkih misija i hrvatskih političkih organizacija. Poslije su to dopunjavali i upotpunjavali hrvatskim novinama, hrvatskim radijskim programima, utemeljenjem hrvatskih folklornih skupina, otvaranjem škola hrvatskoga jezika, hrvatskim studentskim društvima, kulturnim i književnim društvima, hrvatskim dramskim društvima, studijem hrvatskoga jezika, stvaranjem zaklada za studij hrvatskoga jezika, društvima hrvatskih umirovljenika, staračkim domovima i njegovalištima, a ponegdje i pjevačkim zborovima i klapama.

Nastojanja i ostvarenja hrvatskih domoljuba, s tom izoštrenom sviješću o hrvatskoj državotvornosti, o hrvatskoj pripadnosti I hrvatskom identitetu, bila su čvrst temelj iz kojega su po svijetu niknule i izgrađene organizirane i djelotvorne hrvatske zajednice, prepoznatljive kao izrazito i nedvosmisleno hrvatske. Svrha je ovoga prikaza pokazati kako su to izvandomovinski Hrvati određenim projektima doista uspijevali ostvariti.


Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: