Monday 24 September 2012

Nedavne aktivnosti dužnosnika HSK-a u Hrvatskoj


Nedavne aktivnosti dužnosnika HSK-a u Hrvatskoj


uredzahrvateizvanrh kongresPredavanje u Hrvatskom diplomatskom klubu
U srijedu 5. rujna u Hrvatskom diplomatskom klubu odnosno u Napretkovim prostorijama u Zagrebu, predsjednik HSK-a Mijo Marić održao je predavanje: Uloga Hrvatskog svjetskog kongresa u predočavanju Hrvatske u svijetu.

Predavnju je nazočio veći broj ljudi, bivših diplomatskih predstavnika, članova Matice iseljenika, članova novoustrojenog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te niz osoba iz kulturnog i političkog života grada Zagreba. Predavanje je otvorio Sergej Morsan, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba.

Sastanak s novoizabranim ravnateljem Matice iseljenika
U četvrtak 6. rujna održan je sastanak s Marinom Knezovićem, novim ravnateljom Matice iseljenika.  Na sastanku su bili u ime HSK-a: Mijo Marić, Stjepan Asić i Željka Lešić.
Novoizabrani ravnatelj upoznat je s radom HSK-a, odnosno aktivnostima kao što su Hrvatske svjetske igre. Mijo Marić naglasio je važan ekonomski obol kojeg iseljeništvo godinama ulaže u domovinu. Knezović je u svom izlaganju pokazao kako prati nastojanja HSK-a i da razumije značaj Domovinskog ureda HSK-a kojeg vodi Željka Lešić te je potvrdio djelovanje Ureda i u budućnosti.

Sastanak u Matici iseljenika
Nakon sastanka s ravnateljom Matice iseljenika održan je i sastanak s ravnateljom Instituta za migracije i narodnosti dr. Zlatkom Šramom.
Dr. Šram upoznao nas je s radom Instituta naglasivši tri glavne okosnice: politička, gospodarska i sigurunosna.
Uručio nam je novi Prijedlog migracijske politike i zamolio za mišljenje.

Sastanak s predstavnicima udruge bosanskih Hrvata “Prsten”
Sastanak je održan u četvrtak 6. rujna u njihovim prostorijama u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Uz Miju Marića i Stjepana Asića sastanku su nazočili i glavni tajnik udruge Prsten Marjan Biskić, zamjenik dopredsjednika Vjekoslav Jeleč. Razlog sastanka bio je međusobno upoznavanje i moguća suradnja.
Radi se o jednoj vrlo dobro organiziranoj udruzi, uglavnom visoko obrazovanih ćlanova aktivnoj na gospodarskom, kulturnom i političkom polju. Udruga skrbi o budućnosti bosansko-hercegovačkih Hrvata u RH i BiH. Sjedište udruge je u Zagrebu.

Sastanak s Milijanom Brkićem, saborskim zastupnikom za dijasporu
Na isti dan na večer, u četvrtak 6. rujna održan je neformalni sastanak s Milijanom Brkićem, saborskim zastupnikom za dijasporu. Uz Miju Marića i Stjepana Asića sastanku je nazočila i Mateja Mandić.
Razmatrane su razne aktivnosti koje se odnose na rad iseljeništva općenito. Primjerice ekonomsko ulaganje, aktivnosti mladih, poglavito Hrvatske svjetske igre koje bi se mogle financirati županijskim i gradskim proračunima.
Brkić naglašava kako je u prošlosti bilo propusta, a koji se sada žele ispraviti.
Sastanak u Hrvatskom saboru
U petak,  7. rujna u Hrvatskom saboru održan je sastanak s Mišom Munivranom, tajnikom Odbora za Hrvate izvan RH-a. Sastanku su nazočili Mijo Marić i Stjepan Asić te savjetnica Odbora Mirjana Lovrenčić Plevčak.
Munivrana je upoznat s radom HSK-a te je zahvalio na našem zanimanju za razne prijedloge na zakone koji se nalaze u saborskoj raspravi. Ovom prigodom uručena su Munivrani preslike ranijih pisma koje je Izvršni odbor HSK-a uputio Vladi i Saboru RH-a.

Sastanak u Banskim dvorima
Također u petak 7. rujna održan je sastanak s Dariom Krstičević, predstojnicom Ureda za Hrvate izvan RH-a. Sastanku su od HSK-a nazočili Mijo Marić, Stjepan Asić i Željka Lešić.
Uz predstojnicu bili su nazočni i članovi Ureda, zamjenik Petar Barišić te Mišo Munivrana, tajnik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH-a
Krstičević je objasnila rad novoustrojenog Ureda koji ima središnju ulogu u odnosima s iseljeništvom. Ured je izravna veza s Vladom RH-a.
U tu svrhu imenovat će se savjetodavno tijelo u kojem će biti zastupani Hrvati izvan Hrvatske. Savjet Vlade RH-a za Hrvate izvan RH-a imat će 55 članova koji će biti predloženi iz “najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja osoba koje su uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa sa svojom domovinom”. Mandat traje četiri godine. Predstojnica Krstičević je izrazila iskrenu želju za međusobnu suradnju Ureda i Hrvatskog svjetskog kongresa.

Ekološki turizam u Hrvatskoj
Petar Perkušić, voditelj projekta Eko Tour-Croatia upoznao nas je s ovim projektom. Putem interneta prikazao je gostima što ovaj projekt predstavlja za Hrvatsku i mogućnosti uključenja u kojem će vlasnici biti Hrvati, a ne stranci.

Sastanak u Institutu za migracije i narodnosti
Sastanak je održan u ponedjeljak 10. rujna na poziv ravnatelja Zlatka Šrama. Ovog puta uz glavnog tajnika Asića te Željku Lešić, sastanku u nazočili i Rebeka Mesarić Zabčić, viša znanstvena suradnica i Marina Perić Kaselj znanstvena suradnica u Institutu.
Glavna je tema razgovora bila kako ojačati veze i suradnju s hrvatskim iseljeništvom. Zamisao je organizirati kulturno-zabavnu manifestaciju “Hrvatska prića”.

Akcija “Pelješki most”
Na poziv udruge branitelja Zavjet, HSK-a se također uključio i podržao akciju simboličnog spajanja brodicama kopna i poluotoka Pelješca.

Stjepan Asić
glavni tajnik HSK-a

No comments: