Monday 22 June 2020

Svjetski dan glazbe - Čudesan doček ljeta u Dubrovniku: Ana Rucner održala veličanstveni koncert na Srđu

Čudesan doček ljeta u Dubrovniku: Ana Rucner održala veličanstveni koncert na Srđu

Naša vrhunska violončelistica Ana Rucner pozdravila je prvo ljetno sunce u sklopu svog projekta „Ana u Gradu“ u prepunom amfiteatru na dubrovačkom Srđu.

Danas u zoru, 21. lipnja je i službeno stiglo ljeto, taj divni period u godini kada je sve moguće. Dani su duži, noći vrele, energija posebnija i ljubav zanosnija. Na prvi dan ljeta obilježava se i Svjetski dan glazbe, pa tako glazbenici diljem planeta nastupaju na javnim gradskim površinama, podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Jedna od tih glazbenika je i slavna Ana Rucner, sjajna violončelistica, čiji se autorski festival „Ana u Gradu“ održava upravo na današnji dan, a ove godine obilježava okruglih 10 godina. Tokom posljednjeg desetljeća Ana je na prelijepoj prirodnoj pozornici, amfiteatru Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, ugostila brojne umjetnike te pred nekoliko tisuća posjetitelja izvela razne čarobne skladbe zadivljujućih melodija.

Danas se Ani na pozornici pridružio i briljantni glazbenik, hrvatski pijanist i skladatelj svjetskog ugleda Matej Meštrović, a zajedno su izveli mnoga poznata djela klasične glazbe, počevši sa Meštrovićevom obradom Vivaldijevog „Ljeta“. Tijekom koncerta Matej i Ana praizveli su skladbu „Dolcello Mediterana“, koju je Matej skladao upravo za Anu.

Odjevena u lepršavu plavu haljinu modne dizajnerice Andree Zvono, koja ju godinama scenski odijeva upravo za ovaj projekt, Ana je izgledala poput morske vile, a sa svojim čarobnim štapićem – violončelom – začarala je sve prisutne, uvevši ih u dugo, toplo ljeto. Među brojnom publikom, koncertu su nazočili i dubrovački župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon koncerta njezina mama također glazbenica Snježana uručila joj je tortu koju je za ovu prigodu posebno pripremila Alisa Nenadić iz dubrovačke slastičarnice Dolce Vita, kojom su svi zajedno proslavili jubilarnu obljetnicu projekta „Ana u Gradu“, a Ana je izjavila : „Današnji koncert zauvijek ću pamtiti jer baš kada se sve činilo nemogućim mi smo ipak uspjeli održati tradiciju i dočekati prvi dan ljeta. Glazba i priroda ponovno su pokazale svoju ljepotu i moć. Hvala svima što su bili sa mnom na ovaj divan dan! Koncert „Pozdrav ljetu“ zapravo je naš zajednički projekt, on će trajati i živjeti onoliko koliko god će publika to htjeti!“

Unatoč događajima koji su proteklih mjeseci utjecali na naše živote, radi kojih je na tren život gotovo i stao, na radost brojnih ljubitelja umjetnosti i Aninog hvalevrijednog projekta danas je uspješno nastavljena tradicija festivala „Ana u Gradu“ i njezin „Pozdrav ljetu“, na kojem su Ana, Matej i njihovi gosti u čarobnom dubrovačkom ambijentu pozdravili prvo ljetno sunce.

Tekst I. B. T; Foto: Tonći Plazibat
No comments: