Saturday 6 June 2020

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma"



Poštovani,

međunarodni znanstveno-stručni skup "Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma" održat će se 19. i 20. listopada 2020. godine na Fakultetu hrvatskih studija, Sveučilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb.

Predviđeni paneli su: 1.)  Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja; 2.) Demografski potencijali i gubici; 3.) Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera; 4.) Politička emigracija i emigrantski tisak; 5.) Gastarbajterski romantizam (san o povratku); 6.) Umjetnost u egzilu (pisci, pjesnici, književnici u egzilu); 7.) Identitetsko bogatstvo dijaspore (uloga hrvatskih katoličkih misija, hrvatskih udruga i dr.); 8.) Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske.

Jedan zaseban panel je rezerviran za studentska izlaganja. Srdačno pozivamo studente svih sveučilišta u Hrvatskoj kao i hrvatskog susjedstva da nam se priključe svojim referatima, koji će također biti objavljeni u zasebnom djelu zbornika. Studentski panel obuhvaća osim svih navedenih tema konferencije i teme vezane uz suvremeno iseljavanje mladih.

U sklopu konferencije bit će organizirana i izložba o gastarbajterima. Ovim putem pozivamo i sve umjetnike koji žele dati doprinos ovoj temi da nam se priključe.

Kako bi se konferenciji mogli priključiti i sudionici koji iz opravdanih razloga ne budu mogli fizički sudjelovati, bit će organiziran i zaseban live online panel. Tehničke upute će biti objavljene na web stranici Fakulteta hrvatskih studija www.hrstud.unizg.hr.



Rok za predaju sažetaka je 15. srpanj 2020. godine. Sažetak rada ne bi trebao sadržavati više od 500 znakova. Može biti napisan na hrvatskom, njemačkom ili engleskom jeziku.

Svoje prijave i sažetke molimo slati na e-mail adresu: wkrasic@hrstud.hr
  • Predviđeno vrijeme za izlaganje je 15 minuta
  • Službeni i radni jezici skupa su hrvatski, njemački i engleski.
  • Za prijavu teme potrebno je poslati naslov teme, sažetak do 500 riječi i 5 ključnih riječi na hrvatskom i engleskom ili njemačkom jeziku.
  • Sažetak treba poslati u Wordovom dokumentu, font TNR, veličina 12, jednostrukog razmaka
  • Nakon skupa bit će objavljen zbornik s recenziranim radovima
Nadamo se što većem odazivu!

Lijepi pozdrav!
Za znanstveno-organizacijski odbora skupa
Wollfy Krašić

Adresa održavanja skupa: Fakultet hrvatskih studija, Sveučilišni kampus Borongaj, Borongajska cesta 83d, Zagreb 
www.hrstud.unizg.hr 
Za sva pitanja molimo kontaktirati: wkrasic@hrstud.hr 
S poštovanjem, 
U ime znanstveno-organizacijskog odbora skupa 
doc. dr. sc. Stjepan Šterc 
doc. dr. sc. Tado Jurić

No comments: