Thursday 11 June 2020

Pozivnica - utorak, 16. lipnja 2020.- Promocija knjige „Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću“ u Maksimiru


Pozivnica - utorak, 16. lipnja 2020. u 12 sati, Centar za kulturu Maksimir, Švarcova 18, Zagreb

Promocija knjige „Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću“ u Maksimiru

Centar za kulturu i informacije Maksimir, u suradnji s Centrom za istraživanje hrvatskog iseljeništva, poziva vas u utorak, 16. lipnja u 12:00 sati, u multimedijsku dvoranu Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) na predstavljanje knjige više autora „Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću“.

Knjigu će predstaviti: professor emeritus Mijo Korade, prof. dr. sc. Josip Jurčević i dr. sc. Marin Sopta.

Knjiga „Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću“ je zbornik radova s istoimene međunarodne konferencije održane 21. – 22. veljače 2019. u Zagrebu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Opsežna knjiga ina 334 stranice i donosi najvažnije podatke o konferenciji, 25 izlaganja te 4 pridružena priloga iz povijesti hrvatskog iseljeništva 19. i 20. stoljeća, uz cjelovit znanstveni aparat. Povijest hrvatskog iseljeništva je najneistraženiji dio suvremene hrvatske povijesti pa je želja organizatora konferencije bila okupljanje znanstvenika i stručnjaka fokusiranih na istraživanje uloge i ostvarenja hrvatske političke emigracije na pet kontinenata – koja su na različite načine utjecala na demokratske procese u matičnoj zemlji te slobode stvaralaštva u raznim granama ljudske djelatnosti od kulture do gospodarstva.

Hrvatska politička emigracija imala je bitnu ulogu u društvenim i političkim  promjenama koje su se odigrale u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću. Objavljeni radovi pridonose upoznavanju hrvatske javnost s akterima i događajima iz tih burnih vremena 20. stoljeća, argumentirano rušeći negativne stereotipe o našoj emigraciji i snažnom izvandomovinskom disidentskom pokretu tijekom hladnoratovske podjele svijeta uoči pada komunizma u Europi, uključujući i u Lijepoj Našoj.

U knjigu su uvršteni radovi znanstvenika mlađeg naraštaja s područja povijesti i sociologije s većine hrvatskih sveučilišta i instituta, ali i jedan broj renomiranih povjesničara poput dr. sc. Jure Krište i drugih autora njegova naraštaja.

Radujemo se susretu!
Organizatori:
Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva
Centar za kulturu i informacije, Švarcova 18, Zagreb


No comments: