Friday 19 June 2020

Objavljen lipanjski broj časopisa Matica


Objavljen lipanjski broj časopisa Matica


Uz mnoštvo priloga iz hrvatskih zajednica s raznih kontinenata časopis Matica u broju 6 (2020) u seriji Jadranski otoci donosi iseljeničke priče Pažana te kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti srednjojadranskog otoka Paga, smještenog između Velebitskog kanala i Kvarnerića…

Iz tiska je izišao lipanjski broj časopisa Matica koji sadrži šezdesetak raznovrsnih domovinskih i iseljeničkih priloga od Sjeverne do Južne Amerike kao i europskoga susjedstva Lijepe Naše. Građa je pregledno raspoređena na sedamdesetak stranica magazinskog formata te ilustrirana sa stotinjak fotografija snimljenih u autentičnim prekooceanskim lokalitetima metropolitanskih područja Sjeverne i Južne Amerike, gdje naraštajima žive hrvatske iseljeničke zajednice poput Pittsburgha ili Santiaga de Chilea… Svaki prilog časopisa Matica ima i sažetak na engleskom jeziku. Urednica časopisa Matica je Ljerka Galic, a nakladnik mu je Hrvatska matica iseljenika. Časopis je u 69 godištu kontinuiranog izlaženja.

Ne propustite priloge renomiranih Matičinih kolumnista kao što su abecednim redom Šimun Šito Ćorić, Darko Mihelj, Marin Knezović, Marjana Kremer, Vesna Kukavica, Davor Schopf, Nino Sorić i Sanja Vulić.

Vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH posvećene su studentima iz iseljeništva koji žele studirati u domovini na visokim učilištima u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Vukovaru. Opisani su studijski uvjeti za iseljeničku mladež i pripadnike naših manjinskih zajednica iz europskoga susjedstva na hrvatskim fakultetima i učilištima u akademskoj godini 2020./2021. Ovaj studijski program odnedavno kvalitetno provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Zadru te Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru, osiguravši se posebnom upisnom kvotom za mlade iz hrvatske dijaspore.

Uz teme vezane za proslavu 30. Dana državnosti Republike Hrvatske koji je obilježen 30. svibnja, donosimo reportažu o spomen danu glavnoga grada svih Hrvata – Zagrebu, koji trenutačno snagom svojih građana i njihovom kreativnošću odolijeva svim nevoljama koje mu je zadao nedavni potres. Opisani su događaji vezani uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije.  Filantropija američkih Hrvata zorno se može pratiti u prilogu o pokretanju stotog fonda Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice Amerike koji nosi ime Elizabeth Salinger, a utemeljen je s Elizabethinim ulogom od 250.000 dolara. Fond pri ovoj Zakladi, koja u lipnju obilježava 62 rođendan, može se otvoriti s najmanjim ulogom od 10.000 dolara. Podsjetimo, Školarinska zaklada Hrvatske bratske zajednice Amerike jedinstven je obrazovni potporni program američkih Hrvata i njihovih prijatelja na sjevernoameričkom kontinentu sa sjedištem u Pittsburghu. Franjo Bertović, potpredsjednik HBZ-a s ponosom ističe kako Fond Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice Amerike ima na svom računu više od 7 milijuna američkih dolara, napominjući kako taj iznos kontinuirano raste sa svakom novom akademskom godinom. Usto, zanimljiv je i Bertovićev prilog o 70. obljetnici Ansambla St.George Junior Tamburitzans iz Cokeburga, koji je na svom 70-godišnjem putu privukao u svoje okrilje na stotine mladih. Ljubitelji hrvatske kulture, rođeni i školovani u Americi, djeca su informacijsko-komunikacijskoga doba koja svoje slobodne aktivnosti usmjeravaju i na njegovanje tradicijske kulture. Tamburaški festival Kulturne federacije mladih HBZ-a najvitalniji je njezin projekt čijoj je autentičnosti doprinio ansambl St. George Junior Tamburitzans iz Cokeburga.

Lipanjski broj ima tri zanimljiva intervjua. Prvi razgovor vidio je hrvatsko-američki pisac dr. sc. Vladimir Goss s komunikologom i sveučilišnim profesorom s zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Božom Skokom o izazovima aktualne pandemije koronavirusa i njenim odrazima na zdravstvenu i gospodarsku krizu u europskome društvu. Drugi intervju potpisuje mlada Sara Večeralo s hispanisticom iz Santiaga de Chilea Martom Tomić o čileansko-hrvatskim kulturnim vezama. Treći razgovor vodio je dr. sc. Vladimir Goss s ravnateljem Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordanom Ravančićem, u kojem taj renomirani povjesničar analizira status historiografije u hrvatskom društvu, predstavivši strateške planove tog Instituta te Institutovu bogatu nakladničku djelatnost, ali i potresom oštećenu gornjogradsku Zlatnu dvoranu kao i radne prostore velebne palače u kojoj je smješten Hrvatski institut za povijest.
Osobite zanimljivosti je prilog o iseljeniku s Kvarnera inženjeru Erazmu Tićcu, glavnom projektantu prvog trgovačkog broda na nuklearni pogon proizvedenog u SAD, u mjesecu njegovog rođenja, uz prisjećanje na priznanja i nagrade koje je osvoji taj ugledni inovator u području brodogradnje svoga doba.
Temat Jadranski otoci posvećen je kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima otoka Paga. Naslovnicu krasi snimak zgrade u Zagrebu otvorene 27.svibnja u prigodi obilježavanja Dana hrvatske vojske.



No comments: