Thursday 8 January 2015

093 - Iskustva i očekivanja hrvatskih iseljenika u Hrvatskoj (Kanada)

093 - Iskustva i očekivanja hrvatskih iseljenika u Hrvatskoj (Kanada)

Caroline Spivak
(Savjet Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Kanada)

Prošle jeseni (2013.) predstavnici kanadskih Hrvata iz Savjeta Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održali su po južnom Ontariju i u Vancouveru osam javnih tribina.

Cilj je bio saslušati kanadske Hrvate i prepoznati ideje kako bi Republika Hrvatska mogla ojačati veze s Hrvatima u Kanadi i dijasporom općenito na političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i/ili društvenoj razini.

Diljem Kanade u gotovo svim razgovorima čuli smo više-manje iste ideje i probleme, među ostalim da su očekivanja hrvatskih iseljenika od Hrvatske velika. No generalna nepovoljna iskustva ističu teškoće u razvitku gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i hrvatskoga iseljeništva.

Nažalost, dijaspora drži da Republika Hrvatska ne traži povezanost s iseljenom Hrvatskom. Smatra se da je potrebno ojačati veze na mnogobrojnim razinama da se uspostavi veća povezanost, olakšaju putovi zajedničkoga rada, investicija i gospodarstva te da se iskoristi stečeno školovanje, znanje i iskustva Hrvata izvan domovine u izgradnji bolje budućnosti.

Četiri milijuna Hrvata diljem svijeta treba povezati u gospodarski i politički sustav Republike Hrvatske.


Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: