Tuesday 6 January 2015

088 - Antropološki znanstveni radovi Ivana Benigara u Argentini

088 - Antropološki znanstveni radovi Ivana Benigara u Argentini

Juan Carlos Radovich
(Sveučilište Buenos Aires, Argentina)

Cilj je članka proučiti i analizirati karakteristike antropoloških istraživanja te djela Ivana Benigara u Argentini.

Benigar je rođen u Zagrebu 1883., gdje je 1902. i maturirao. Studirao je u Grazu i Pragu te je 1908. emigrirao u Argentinu, točnije Patagoniju, gdje je živio s plemenom Mapuche (Araucanos) Indijanaca do svoje smrti 1950. godine.

Ivan Benigar bio je civilni inženjer, znanstvenik, poliglot, antropolog, filolog, jezikoslovac, etnolog, leksikograf, povjesničar, filozof, istraživač i humanist. Istraživao je i napisao mnoge knjige i članke o kulturi plemena Mapuche u Patagoniji.

Od 1908. do 1925. živio je u Coloniji Catriel, u provinciji Rio Negro, sa suprugom Eufemijom Sheypukin, s kojom je imao jedanaestero djece (šest dječaka i pet djevojčica). Između 1925. i 1950. živio je u Alumineu, u provinciji Neuquen, u mjestu zvanom Poi Pucon, u neposrednoj blizini Anda.

Godine 1932. umrla mu je supruga Eufemia te se 1938. oženio Rosariom Pena, Mapuche Indijankom iz Ruca Choroija Alumine. Njegovi se radovi bave raznovrsnom problematikom, a najznačajniji su: Problem američkog čovjeka, Patagonija misli (La Patagonia piensa), Pojam vremena među araucanima, Koncept prostora među araucanima i Koncept slučajnosti među araucanima.

Sve spomenute publikacije ostavile su važan i neizbrisiv trag na antropološkim istraživanjima o kulturi, običajima te jeziku Mapuche populacije u južnoj Argentini.

Danas, na 131. godišnjicu znanstvenikova rođenja, potrebno je preispitati/analizirati autorov rad iz analitičke perspektive u kontekstu suvremene antropološke teorije.


Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: