Thursday 25 June 2009

Zahtjev za dopisno glasovanje

Zahtjev za dopisno glasovanje

Ispis

Hrvatski sabor

Predsjednik Luka Bebić
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav
Predsjednik Vladimir Šeks
Trg sv. Marka 6
10 000 Zagreb

Na znanje:

Predsjednik Vlade RH
Dr. Ivo Sanader
Trg svetog Marka 2,
10 000 Zagreb

Ministarstvo pravosuđa
Ministar dr. Ivan Šimonović
Dežmanova ulica 6 i 10,
10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za dopisnim glasovanjem hrvatskih državljana

Hrvati izvan Republike Hrvatske su u pragmatičnoj primjeni i ostvarivanju svoga ustavnog prava glasovanja uveliko zakinuti, iako su formalno svi građani države Hrvatske izjednačeni u svojim pravima pa tako i u pravu glasovanja.

Naime, država Hrvatska omogućava glasovanje na biračkim mjestima gdje je udaljenost između jednog i drugog biračkog mjesta ponekad veća od nekoliko stotina kilometara (kao što je to slučaj u Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Australiji, Argentini, Švicarskoj, itd.). Tako se u pragmatičnoj primjeni ovo zagarantirano biračko pravo za veliki dio državljana RH koji žive u inozemstvu ne može realizirati.

Hrvatska mora osigurati da svaki njezin građanin može ostvariti svoje biračko pravo i zato je neophodno da se u provedbi izbora omogući dopisno glasovanje (ili neki sličan oblik glasovanja) ali svakako pragmatično takav da izvršna vlast osigura da svi hrvatski građani i praktično mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Činjenica je da u pragmatičnoj provedbi izbornog zakonskog prava dolazi do povrede Ustavom zajamčenog biračkog prava dijela građana države RH, koji živi u inozemstvu.

Postojećom provedbom izbornog zakona vlast licemjerno zagovara ravnopravnost a praktično uskraćuje iseljenoj Hrvatskoj njihovo ustavno pravo na glasovanje.

Izvršna vlast i nadležna ministarstva odgovorni su za operacionalizaciju i provedbu izbornog Zakona, a Sabor RH za donošenje, za izmjene pa i za provedbu ovih Zakona.

Kako za provedbu dopisnog glasovanja nisu potrebne izmjene zakona, to predlažem da Sabor RH zatraži od Vlade RH da nadležno ministarstvo žurno pripremi i osigura da državljani Republike Hrvatske, koji imaju biračko pravo, svoje pravo mogu ostvariti dopisnim glasovanjem na svim narednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Prof. dr. Miroslav Tuđman

Zagreb, 23. lipnja 2009.
- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: