Sunday 14 June 2009

In Memoriam dr. Franjo Nevistic 1913-1984Pred 25 godina pustili smo posljednju suzu za covjekom, politicarem znanstvenikom i publicistom dr. Franjom Nevisticem. Ispartili smo na vjecni pocinak, jedno od prvih pera hrvatske politicke emigracije, koje je britko opisivalo politicku stvarnost nikad ne preboljene porobljene domovine, pa i mnogo sire, izgarajuci u zelji da svijet konacno dozna istinu i spozna trgediju nepravedno obiljezenog hrvatskog naroda, u negovoj tisucljetnoj zelji i borbi za vlastitom drzavom i ocuvanjem nacinalnog korpusa.

Pred 25 godina ispratili smo na vječni pocinak dr. Franju Nevistica, tu karizmatsku licnost, Hrvatske emigracije covjeka kojeg je sudbina nemilosrdno sibala, covjeka koji joj se smijao i imao snage zivotu pogledati u oci hrvati se sa surovom stvarnosti zivota u emigraciji, i koji je pisao teskim umornim rukama, koje su znale i ugljen krcati da prehrane obitelj. A pisao je knjige, eseje, kolumne, i rasprave od zagrebacke Spremnosti, Rima, Beca, preko izbjeglickih logora, cikaske Danice, Studia Croatica i Hrvatske revije u Argentini pa do kapitalnog djela "Blajburška tragedija Hrvatskog naroda" koje je napisao s suradnicima, temeljem svjedocanstava prezivjelih mucenika kriznog puta, na kojem se i dan danas jos otkrivaju masovne grobnice te "velicanstvene" Titove pobjede s britanskom aromom.
Pred 25 godina umro je dr Franjo Nevistic, u dalekoj Argentini, ne docekavsi zraku slobode, pobjedu demokracije i stvaranje slobodne Hrvatske u cije temelje je svatko od nas prema svojim mogucnostima iskreno i bezrezervno ugradio i dio sebe. A do tada je nasa i njegova Hrvatska bila u crvenim komunističkim okovima Jugoslavije, u rukama tirana i zlocinaca, i tiho jecala u dusi za svojim pogubljenim sinovima.
Nazalost potomci tih krvnika kao uvazeni ljudi i celnici sada vec umiruce Hrvatske, komemoraciju na Bleiburskom polju nazivaju ustaskim dernekom.
Pred 25 godina umorno tijelo dr. Franje Nevistica prekrila je zemlja daleke Argentine, daleko od rodne Sujice, Dvojina i Fratrova okranjka, srusene kuce, prodane zemlje i porobljene domovine. Da tada je umro jedan od istaknutih sinova Hrvatskog naroda, covjek koji je bio novinar, publicist, diplomat, politicar, cija djela, i pisana ostavstina nazalost najblaze receno necijom krivom procjenom danas cami u podrumu Nacionalne sveucilisne biblioteke, pod kljucem tamnicara kojima je komemoracija na Bleiburgu ustaski dernek. Ali covjek zivi dok zive njegova djela, dok zive sjecanja, dok ga pamtimo

Pred 25 godina prerano nas je u dalekoj Argentini napustio dr Franjo Nevistic, širokobriješki gimnazijalac, covjek koji je bio istinski borac za slobodu i dostojanstvo covjeka i Hrvatskog naroda. Covjek koji se nosio s osobnom zivotnom dramom, covjek o kojem se istina znala u kucama gdje se saptalo, covjek koji je bio nas otac

Ponosna djecaNo comments: