Thursday 7 April 2016

Marija Vrljičak de Sutter - In Memoriam

Marija Vrljičak de Sutter
(Madrid, 1944 – London, 2016)

Život Marije Vrljičak de Sutter bio je vrlo raznolik i primjer što to znači živjeti u dijapori i stalno se prilagođavati na nove sredine. Rodila se 1944. u Madridu kao dijete ugledne obitelji Mire Dugački i Kazimira Vrljičaka, a prve godine života provela je u Buenoa Airesu gdje se školovala, čvrsto vezana uz hrvatsku mladež u Argentini i sve njezine djelatnosti, misleći uvijek na Hrvatsku.

Žavrsila je srednju školu u New Jerseyu, SAD, a nakon toga vratila se u Buenos Airesu, gdje je studirala arhitekturu.

S mužem Francisom de Sutterom, belgiskim diplomatom, zasnovala je sretnu obitelj, koja je godinama bila na putu. Marija je živjela u Madridu, gdje je diplomirala pravo, zatim u Bruxellesu, Juznoafričkoj Republici, Turskoj, New Yorku i Čileu.

U različitim trenucima i putovima koje joj je život donosio, uvijek joj je osnovna zaokupljenost bila borba koja je nasljedila od svojih roditelja, borba da u svakom trenutku predstavlja nezavisnu Hrvatsku.

Posjedovala je snažnu inteligenciju i neizmernu velikodušnost te nepokornu energiju koju je ulozila u svoj dom, svoj studij, svoj posao i u humanitarne zadatke, kojih je bilo puno, poput djelatnosti za hrvatsku domovinu u Domovinskoga rata. U Čile je tijekom više godina bila predsjednica udruge za humanitarnu pomoć.

U njezinu životu nije nedostajalo ni umjetničkih trenutaka, bila je velika poznavateljica opere i klasične glazbe općenito, isticala se i kao slikarica, bila je akvarelistica evokacijskih poteza kistom, pogravito svih onih mjesta koja je vidjela. Bila je uobičajeno da se na izlozbama njezine slike odmah prodaju, kao što je to bilo u Londonu i u Buenos Airesu.

Umrla je u Londonu, 22. veljače 2016. Oplakuju je njezina djeca, Geneviève, Veronique i Adrien, suprug Francis i unučad.

Sada počiva u Svetome Lovreču u svojoj domovini.
Carmen Verlichak Vrljičak


No comments: