Wednesday 3 July 2013

Biblioteca viva iz Santiaga proglasila osobu mjeseca srpnja


Karen Muller Turina kći je dvoje važnih čileanskih književnika, Orestea Platha i Pepite Turine. Karen se posvetila obiteljskoj baštini i od 1996. godine radi na izdavanju novih naklada djela svojih pokojnih roditelja
Karen Muller Turina iz Santiaga de Chilea kći je dvoje važnih čileanskih književnika. Njen otac Oreste Plath napisao je niz knjiga vezanih uz čileanski folklor, a njena majka Pepita Turina, podrijetlom sa sjevernog Jadrana, rođena u Punta Arenasu, bila je plodna spisateljica i osnivačica Eksperimentalnog kazališta na Universidad de Chile.

Pepita Turina
Karen se posvetila obiteljskoj baštini i od 1996. godine radi na izdavanju novih naklada djela svojih pokojnih roditelja.
Biblioteca viva iz Santiaga de Chilea proglasila ju je ove godine osobom mjeseca srpnja, što je vrijedno priznanje u glavnom čileanskom gradu s bogatim kulturnim životom.
Karen se divi piscima poput Peruanca Maria Vargasa Llose i Čileanca Miguela Laborde. Ali, jedna od najdražih knjiga joj je Luciernaga, zbirka poezije za djecu koju je odabrao njen otac Oreste Palth. Dvije knjige koje su promijenile njen život vezane su za njenu majku Pepitu Turinu. Prva je majčina autobiografija „Tko je tko u čileanskoj literaturi?“, a druga je majčina biografija koju je pod naslovom „Pepita Turina ili život koji nas boli“, autora Juan Antonia Massonea.

Oreste Plath
Karen inače voli čitati životopise, povijesne knjige, knjige o gradovima i to u krevetu, kada se opusti i kada ima dobru svjetiljku.

Tekst: Branka Bezić Filipović
http://www.matis.hr/index.php/hr/novosti/2343-biblioteca-viva-iz-santiaga-proglasila-osobu-mjeseca-srpnja

No comments: