Wednesday 3 October 2012

Curiosity je konstruirao Amerikanac hrvatskih korijena


Curiosity je konstruirao Amerikanac hrvatskih korijena

Jacob Matijević bio je vrhunski inženjer u NASA-i. Imao doktorat iz matematike, a postoji i matematički teorem nazvan po njemu, koji se bavi komutativnom algebrom. Rođen u Chicagu 1947. godine u obitelji hrvatskih imigranata, a preminuo je samo nekoliko dana prije spuštanja rovera na MarsGlavni konstruktor Curiosityja, rovera koji istražuje Mars, bio je Jacob Matijević. Jacob je rođen u Chicagu 1947. godine u obitelji hrvatskih imigranata, a preminuo je samo nekoliko dana prije spuštanja rovera na Crveni planet.
Prije dva tjedna NASA-in rover Curiosity pronašao je na Marsu kamen u obliku male piramide, a znanstvenici su mu odmah dali ime u čast inženjeru prozvavši ga - “Jake Matijević”. “Jake” je kamen visine 25 centimetara i širine 40 centimetara. Zasad se čini da sadrži bazalt, sličan onom u vrtnom kamenju na Zemlji.
Jacob Matijević bio je vrhunski inženjer u NASA-i i radio je na svim NASA-inim misijama rovera na Mars: Sojourneru, Spiritu i Opportunityju. Matijević je imao doktorat iz matematike, a postoji i matematički teorem nazvan po njemu, koji se bavi komutativnom algebrom.
(Večernji list)

No comments: