Friday, 11 December 2009

Pitanja izvandomovinskih Hrvata predsjednickim kandidatima


HRVATSKI SVJETSKI KONGRES
CROATIAN WORLD CONGRESS
Izvrsni odbor, Josip A. Sovulj, predsjednik
P.O. Box 9046 Grand Station
Long Island City, N.Y. 11103
212-674-6346; jsovulj@gmail.com

Hrvatskim predsjednickim kandidatima,
Domovinskoj i izvandomovinskoj hrvatskoj javnosti.

Gospoda:
Milan Bandic, Andrija Hebrang, Ivo Josipovic, Josip Jurcevic, Damir Kajin, Boris Miksic, Dragan Primorac, Vesna Pusic, Vesna Skare-Ozbolt, Miroslav Tudjman, Nadan Vidosevic, Slavko Vuksic.

Pitanja izvandomovinskih Hrvata

Stovana gospodo:
          Povodom ucestalih pitanja clanova Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) i ostalih Hrvata diljem svijeta, koja se poglavito odnose na problematiku koju niste prestavili u Vasem predsjednickom izbornom programu, a vezana su za odnos domovinske i izvandomovinske Hrvatske, slobodni smo u ime izvandomovinskih Hrvata iz cijelog svijeta uputiti vam slijedeca temeljna pitanja, da bih znali sto ispravnije donijeti odluku kome od Vas ukazati nase, koliko pojedinacno, toliko i sire izvandomovinsko povjerenje:

Poradi udaljenost birackih mijesta od mijesta boravka (u ponekim slucajevima vise tisuca kilometara) veliki dio hrvatskih drzavljana s pravom glasa nisu u mogucnosti glasovati. U vise navrata i s vise strana trazeno je od nadleznih tijela u Hrvatskoj donosenje zakona o dopisnom glasovanju, a sto do ovih Izbora nije ucinjeno.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li naci potrebnim podrzati prijedlog za donosenju zakona o dopisnom glasovanju?

Ustaljeno je misljenje o velikom propustu RH sto nije od samog pocetka pretvorbe i privatizacije  donesen program po kojem bih se omogucilo, bez birokratskih i drugih prepreka i nepogodnosti, ulaganje u hrvatsku privredu od strane hrvatskih gospodarstvenika i Hrvata opcenito iz svijeta. Kao jedan od svojih buducih programa, HSK predlozio je Vladi RH odrzavanje redovnih godisnjih gospodarskih konvencija, na drzavnoj i zupanijskim razinama, o mogucnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li podrzati prijedlog HSK o odrzavanju redovnih godisnjih konvencija o mogucnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj  i u tom cilju, autoritetom predsjednika ili predsjednice RH, poticati po tom pitanju  za organizacijsku suradnju Hrvatsku gospodarsku komoru, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo regionalnog razvitka i ostale gospodarske ustanove i cimbenike na drzavnoj  i zupanijskim razinama?

Po uzoru na slicne programe koje imaju drugi narodi s vecim iseljenistvom, preko kojih iz godine u godinu organiziraju dolazak na desetke tisuca mladih potomaka svoga naroda u zemlju svojih predaka, HSK uz pokroviteljstvo Vlade RH i drugih ustanova, uspjesno je oraganizirao 2006. godine prve Hrvatske svjetske Igre (Crolimpijadu) na podrucju Zadarske zupanije, s preko 750 sudionika mladih Hrvata i hrvatskih potomaka iz tridesetak zemalja svijeta. U pripremi je slijedeca Crolimpijada koja ce se odrzati tijekom srpnja 2010. godine, s tisucu i vise sudionika.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li javno podrzati nastojanja HSK o odrzavanjima Crolimpijade, iz godine u godinu, kao jednog od najvaznijih programa povezivanja mladih narastaja Hrvata i hrvatskih potomaka s Hrvatskom, te se zauzesti da  Crolimpijada postane drzavni program u organizaciji HSK i kao takva financirana ili financijski potpomognuta iz drzavnog proracuna?

Hocete li se odazvati na poziv za prisustovanje na svecanom otvaranju slijedece Crolimpijade  i tim cinom javno podrzati ovaj izuzetno vazan program povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske?

Povjesna je nuzda utemeljiti Studijski centar za istrazivanje hrvatskoga izvandomovinstva, koji ce se pored ostalog baviti programom za povratak i ulaganje u Hrvatsku, popisom Hrvata i njihovih potomaka izvan Hrvatske, ulogom izvadomovinstva u obrani i medjunarodnom priznanju Hrvatske, te drugim od vaznosti za Hrvatsku djelatnostima.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li i kojim putem podrzati incijativu utemeljenja Studijskog centra za istrazivanje hrvatskoga izvandomovinstva.

Nepostojanje non-stop zracne veze izmedju Hrvatske i Sjevernoamerickoga kontinenta prestavlja goleme poteskoce u putovanjima u Hrvatsku. Strucna istrazivanja, prestavljena Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture od strane HSK, pokazuju gospodarsku isplatljivost te veze, te mnoge druge od nacionalnog interesa koristi.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, drzite li potrebnim ispitati receno strucno istrazivanje i potaknuti, ako nadjete opravdanim, postupak uspostavljanja non-stop zracne veze izmedju Hrvatske i Sjevernoamerickoga kontinenta.

Ohrabljuje nedavna najava Vlade RH o donosenju  drzavne Strategije o Hrvatima izvan RH. U tu svrhu odrzana je Tematska saborska sjednica u prisustvu predsjednice Vlade RH, predsjednika Sabora RH i drugih visokih duznosnika, kao i prestavnika crkve i Hrvata iz BiH, te prestavnika HSK  i drugih iseljenickih udruga. Pored ostalih zakljucaka donesen je zakljucak “da se utemelji Ured Vlade za Hrvate izvan RH kao operativno tijelo i Savjet Vlade kojeg ce ciniti prestavnici Hrvata izvan RH”.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, hocete li podrzati donosenje drzavne Strategije o Hrvatima izvan RH i utemeljenje recenog ureda kao sastavnog dijela Strategije.

U zakonu o zaposljavanj stranaca proglasenim 31. ozujka 1992. godine, Hrvati sa stranim drzavljanstvom ili bez drzavljanstva nisu se smatrali strancima u smislu odredbe toga zakona, koji je bio u skladu sa zakonima EU-e, po kojima se razlikuje i uskladjuje pripadnost maticnog naroda u odnosu na strance. Tom zakonskom odredbom olaksao se je povratak iseljenika, osiguralo se je pripadnicima hrvatskoga naroda bez drzavljanstva zaposljavanje bez trazenja radnih dozvola, te osigurale  druge pogodnosti, ukljucujuci i olaksano dobivanje hrvatskog drzavljanstva.

Ova zakonska odredba vazila je do preuzimanja vlasti od strane Racanove koalicije, a tada je doslo do nepovoljnih promjena po kojima su Hrvati bez drzavljanstva pretvoreni u strance i prinudjeni prolaziti dugotrajnu proceduru rjesavanja statusa drzavljanstva. Dopisom od 30. prosinca 2008. godine, HSK uputio je Ministarstvu unutarnjih poslova RH molbu za usvajanje amandmana Konacnog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o strancima predlozenog o strane Saborskog odbora za Hrvate izvan RH, po kojemu se Hrvati bez drzavljanstva nece u buduce smatrati strancima.

Pitanje: Kako gore predlozeni amandman nije usvojen od strane Vlade RH, te zbog toga snose posljedice Hrvati u prekomorskim zemljama u postupku potrazivanja drzavljanstva, jer obitavaju u sredinama udaljenim od hrvatskih poslanstava ili tamo gdje ih nema; Hrvati iz europskih zemalja koji su bili prinudjeni zatraziti otpust iz hrvatskog drzavljanstva za stalan boravak, zaposljavanje i druge potrebe; potomci hrvatskih iseljenika kojima postojece okolnosti otezavaju stjecanje hrvatskog drzavljanstva; Hrvati iz BiH bez hrvatskog drzavljanstva koji su zivotno vezani za Hrvatsku, hocete li kao buduci predsjednik ili predsjednica RH istraziti (ne)valjanost i posljedice postojeceg zakona po kojemu se Hrvati bez drzavljanstva smatraju strancima, te se zauzesti  za nuznu izmjenu tog zakona.

Pitanje: Kao buduci predsjednik ili predsjednica RH, zelite li se prigodno sastati s prestavnicima  HSK u ulozi krovne hrvatske medjunarodne organizacije, koji ce Vas upoznati o  HSK donesenim programima i sirim djelatnostima vezano za odnose Hrvatske i hrvatskog izvandomovinstva.

Vase odgovore prosljedjivati cemo na znanje i ravnanje iseljenickoj i domovinskoj javnosti elektronickim i drugim dostupnim putevima.

Svima Vama zelimo svekoliki uspjeh u Vasem buducem drustvenom djelovanju za dobrobit cjeloukupnog hrvatskog nacionalnog korpusa, a najboljem medju Vama spremnog na nesebicno sluzenje Hrvatskoj, zelimo pobjedu u izboru za predsjednika Hrvatske.

New York, 10. prosinca, 2009. godine


U ime Izvrsnog odbora Hrvatskog svjetskog kongresa,

Josip Ante Sovulj, predsjednik
- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: