Thursday 10 December 2009

Britanija trazila od Hrvatske da Baranju i istocnu Slavoniju preda Srbiji

Britanija trazila od Hrvatske da Baranju i istocnu Slavoniju preda Srbiji
Do nedavnog svjedocenja dr. Mate Granica, kao svjedoka obrana generala Mladena Markaca, time i Ante Gotovine i Ivana Cermaka, javnosti je bilo posve nepoznato da je, krajem 1994., do pocetka Oluje, Hrvatska bila izlozena ozbiljnim pritiscima da pristane na promjenu svojih granica. Nudjen je prestanak rata, ako Hrvatska da teritorijalne ustupke Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. U svom svjedocenju, Granic kaze: “Jos mi je 1994. u New Yorku lord David Owen rekao da nije moguce postici reintegraciju okupiranih podrucja bez teritorijalnih ustupaka Hrvatske”. Nakon povratka iz Haaga Granic potvrdjuje da su nam Britanci predlagali teritorijalne ustupke Srbiji, a da su prvi put te “ponude” stigle do hrvatske diplomacije u UN-u.
Van den Broek vs. Bildt
Nekoliko dokumenata daju jos konkretniji uvid u politicku igru koju je Velika Britanija poduzimala prema RH. Iz Stalne misije RH pri UN-u u Zenevi, 19. srpnja 1995., otpravnik poslova Neven Madey salje u Zagreb povjerljiv dopis koji naslovljava: “Neke aktualne informacije o rjesavanju situacije na prostoru bivse Jugoslavije”. U informaciji nas diplomat hvali Van den Broeka, koji se, na sastanku Ministarskog vijeca EU zalagao da medjunarodna zajednica ne smije pokleknuti pred snagom oruzja jaceg, a lisiti slabije strane prava na samoobranu.
Tumaci da se time Van den Broek otvoreno suprotstavio Carlu Bildtu. Navodi da je na istom sastanku Bildt “vise kriticnosti i odgovornosti (za pad Srebrenice) pripisao ofenzivnim akcijama Armije BiH i HVO, dok je naglasio da se bosanski Srbi istinski zalazu za obustavu neprijateljstava”. Hrvatski diplomat u informaciji dodaje i da Rusi nude nove pregovore, u kojima bi se izislo u susret zahtjevu bosanskih Srba, koji traze grad Prijedor, prosirenje koridora, zauzimanje svih enklava u istocnoj Bosni te podjelu grada Sarajeva.
Iduci dokument nosi datum od 3. kolovoza 1995., dan pred pocetak Oluje. Rijec je o “Biljesci o razgovoru s Derek J. Plumblyjem, celnim politickim savjetnikom u Misiji UK pri UN-u”. Otpravnik poslova pri Stalnoj misiji RH pri UN-u, Vladimir Drobnjak hrvatskom vodstvu u Zagrebu opisuje kako je tekao razgovor s Britancem. Britanci se zure jer u Zenevi propadaju pregovori hrvatske i strane pobunjenih Srba o mirnoj reintegraciji pa inzistiraju da Hrvati dadu “najvecu vaznost” izjavi Milana Babica o spremnosti na pregovore temeljem Z-4 plana, kao i procjeni americkog ambasadora u RH Galbraitha kako je Knin spreman na razgovore o mirnoj reintegraciji u RH.
Britanska strana, biranim rijecima upozorava da ce Hrvatska - u svjetlu najnovijih “mirotvornih” izjava srpske strane - “imati ozbiljnih problema u Vijecu sigurnosti ako iducih dana krene u vojnu akciju”. Plumbly takodjer tvrdi da “treba maksimalno iskoristiti novonastalu situaciju” i intenzivirati pregovore. Ujedno Britanac ljubazno (ali i vrlo ozbiljno) upozorava na rastuce probleme u razmjestanju Snaga za brzo djelovanje (RRF) na teritoriju BiH. To se odnosi na odluku vodja BiH Hrvata, ali i Zagreba da se ne dopusti razmjestaj britanskih snaga na Dinaru, sto bi, de facto sprijecilo planirani prodor Gotovininih snaga ka Kninu. Nas diplomat zakljucuje u svojoj povjerljivoj “biljesci” - da je Plumbly pokazao koje su granice pragmatizma i kompromisa u britanskom kreiranju konacnog raspleta na prostoru bivse Jugoslavije”.
Koridor do Beograda
Granic se sjeca te situacije i navodi kako je Hrvatska odbila ovakve britanske ponude. Prijedlog Britanaca, uskladjen sa Slobodanom Milosevicem, bio je da se teritorij Baranje i istocne Slavonije proglasi kondominijem, dakle teritorijem pod zajednickom upravom RH i Srbije. Ili da se teritorij podijeli tako da RH dade Baranju Srbiji, a onda moze zadrzati prostor istocne Slavonije. Takodjer treba izici u susret strategijskim interesima bosanskih Srba i dati im pojas teritorija u sirini od 20 kilometara, jugoistocno od Zupanje, kako bi dobili “ojacani” koridor do Beograda.
Zauzvrat, RH bi dobila pojas teritorija sjeverno do Dubrovnika, kako bi ojacala svoje zaledje. No, opet zauzvrat, RH bi se trebala odreci Prevlake i teritorija do Molunta. Tako bi Crnoj Gori pripala Prevlaka, a BiH Srbi bi dobili svoj uski koridor na Jadran. Hrvatska je diplomacija odbila te prijedloge. Americka politika cvrsto je stala iza hrvatske akcije i plana da se vojnim pobjedama, nad pobunjenim Srbima u RH, potom i nad BiH Srbima dodje do prestanka rata.
Njemacka – suprotno
Upitan, zasto je od pocetka politika Britanije bila u suprotnosti s interesima Hrvatske, Granic podsjeca da je jos 1991. V. Britanija cinila sve da ne dodje do priznavanja RH, ali je Njemacka zeljela suprotno. Kasnija uloga Britanaca u sukobu Hrvata i Bosnjaka, protivljenja vojnim akcijama Armije BiH i hrvatskih snaga protiv Srba, sve je to rezultat “dugogodisnje strateske politike oslanjanja V. Britanije na Beograd kao glavnu strategijsku tocku na jugoistoku Balkana”, tumaci Granic.
Vecernji list
08. 12. 2009.
Davor Ivankovic
- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: