Tuesday 29 July 2014

Hrvatski svjetski kongres izabrao novo vodstvo, predsjednik je Stjepan Asić iz Australije


29.7.2014.
Hrvatski svjetski kongres izabrao novo vodstvo, predsjednik je Stjepan Asić iz Australije.

ZAGREB: Na izbornoj konvenciji koja je održana u Zagrebu 27.srpnja Hrvatski svjetski kongres (HSK) je izabrao novo vodstvo. Novi predsjednik je dosadašnji tajnik , Stjepan Asić iz Australije, Vinko Sabljo iz Švicarske je tajnik, Šito Ćorić iz Švicaraske i dalje je glasnogovornik a Dijana Vukušić iz Švedske ostaje i dalje blagajnik.

Izabrani su i dopredsjednici za pojedine dijelove svijeta.

Petar Puntić (Srbija) je novi dopredsjednik za Europu,
Ivan Curman (Kanada) je novi dopredsjednik za Sjevernu Ameriku,
Josip Hrgetić(Venezuela) je zadužen za Latinsku ameriku,
Ante Radić (Australija) je potpredsjednik za Australiju i Novi Zeleand,
Slobodan Gera (Rumunjska) je potpredsjednik za manjine u Rumuniji,
Miljenko Stojić (BiH) je zadužen istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima

Hrvatski svjetski kongres ima i dva domovinska sjedišta , jedan je u Hrvatskoj u Hrvatskoj matici iseljenika (Željka Lešić, Ivana Rora) a jedan je u BiH (Mostar) koji koordinira Vladimir Šoljić.

Novo vodstvo izabrano je na mandat od dvije godine.

Novoizabrani čelnici kongresa su se zahvalili na izboru i istaknuli želju za dalji uspješan rad Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK).

"Ovo je za mene nastavak dužnosti u organizaciji kao što je HSK , važna je ideja kontinuiteta. Teško je spojiti Hrvate diljem svijeta jer smo rašireni ali mi smo dobra ekipa a u Hrvatskoj imamo i strukture koje nam pomažu. Stoga mogu reći mi smo predsjedničko tjelo Hrvata u svijetu", rekao je novoizabrani predsjednik Asić.

Šimun Šito Ćorić koji je otvorio izbornu konvenciju zahvalio se svima koji su pomogli upravo održane Hrvatske svjetske igre u Zagrebu a u kojima je sudjelovalo oko 1000 mladih Hrvata diljem svijeta. Istaknuo je i to da je u odigranioj humanitarnoj nogometnoj utakmici između momčadi Hrvatskih svjetskih igara i Humanih zvijezda Hrvatske prikupljeno 46.000 kuna a sredstva su donirana poplavljenoj Gunji.

Šito je posebno naglasio pomoć i potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu s predstojnicom Darijom Krstičević, predsjedniku Josipoviću, Hrvatskoj matici iseljenika, gradonačelniku Bandiću, sportskim centrima i svim drugima koji su dali svoj doprinos održanim igrama.
Naglasio je kako Državni ured za Hrvate izvan RH pomaže Hrvatskom svjetskom kongresu i u svim drugim važnim pitanjima vezano za Hrvate izvan RH.

“Mi se već 15 godina zauzimamo za dopisno glasovanje, da ne moramo putovati po 4 ili 5 sati da bi glasovali, a u Europi i po svijetu svugdje je prošlo dopisno glasovanje, sad i elektroničko”, rekao je Šito Ćorić, uz ostalo, ocijenivši kako to sad traže preko Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Spomenuo je i probleme s osobnim iskaznicama, kao i s uplatom poreza nakon umirovljenja kada se vrate iz dijaspore u domovinu.

Ova konvencija istaknuo je Šito na presici okupila je do sada najviše članova.

No comments: