Wednesday 11 June 2014

Branka Oštrec - Identitet Hrvata u Argentini, u provinciji Santa Fe

 Branka Oštrec

Identitet Hrvata u Argentini, u provinciji Santa Fe


 SADRŽAJ

Uvod
3
O identitetu
4
O iseljenicima
7
            Zašto baš Argentina?
7
            Santa Fe
10
            Tko su potomci hrvatskih iseljenika?
12
Upitnica
14
Austrijanci, Dalmatinci, Jugoslaveni, Hrvati ili Argentinci?
16
Jugoslaveni ili Hrvati?
22
Zašto učite hrvatski jezik?
24
Jeste li u kući govorili hrvatski ili španjolski jezik?
25
Što je za vas Hrvatska? Osjećate li se Hrvatima?
29
Jeste li naslijedili neke običaje od svojih predaka i njegujete li ih?
30
Zaključak
32
Popis literature
39
Uvod
Ovaj rad nastao je na temelju terenskih istraživanja koja su obavljena u Argentini u okviru projekta između Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju, u Argentini (Centro Cultural Croata, Rosario, Provincia Santa Fe, República Argentina) i Katedre za hispanistiku pri Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je pokrenut 2000. godine s ciljem podučavanja potomaka hrvatskih iseljenika u Argentini hrvatskome jeziku. Do sada se ta nastava provodila u različitim gradovima i provincijama Argentine (Rosario, Santa Fe, San Juan, Salta, Chovet, Venado Tuerto) te su se prema potrebi otvarali novi centri za učenje jezika ili su se, uglavnom zbog nedostatka interesa, ili bolje rečeno materijalnih sredstava, zatvarali već postojeći. Interes koji su potomci hrvatskih iseljenika pokazali za učenjem hrvatskoga jezika potaknuo je ovo istraživanje, čija je tema identitet ili točnije, kako se etnički identificiraju potomci Hrvata u Argentini koji tamo žive već kao druga ili treća generacija. Jesu li oni uopće Hrvati? Zašto uče hrvatski jezik? Za ovo je istraživanje pripremljena upitnica koja se koristila prilikom razgovora s kazivačima. Odgovarajući na pitanja iz upitnice i rezimirajući odgovore kazivača, pokušalo se odgovoriti na ključna pitanja kojima se bavi ovaj rad.








Geografska karta Argentine

Na ručku s ambasadorom Republike Hrvatske u Argentini, g. Rikardom Rosettijem i predsjednicom Hrvatskog kulturnog centra u Rosariju, gđom. Lucijom Žižić

Potomci hrvatskih iseljenika, Venado Tuerto


Zajednička večera u znak dobrodošlice

No comments: