Thursday, 6 March 2014

Hrvatski Narodni Sabor BiH - izbori za Europski parlament


HNS –
HRVATSKI NARODNI SABOR
BOSNE I HERCEGOVINE

Predsjedništvo

Ur. Broj: I- 03 /14
Mostar, 05.ožujak 2014. godine

Veleposlanstvo Republike Hrvatske
n/r Veleposlanika
NJ.E gosp. Ivan Del Vecchio

Vaša Ekselencijo,

Izuzetna nam je čast pozdraviti Vas i poželjeti uspješnu misiju hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini u ime svih stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Republika Hrvatska osim činjenice da dijeli najdužu granicu s Bosnom i Hercegovinom, također djeli i zajedničku prošlost s hrvatskim narodom koji je u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod i od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju smo postali na neki način i njeni zastupnici u BiH, u zemlji koja još uvijek prolazi kroz period transformacije i konsolidacije koji bi trebao dovesti do punopravnog uživanja svih kolektivnih i pojedinačnih prava svih naroda u ovoj zemlji što je zacrtano Washingtonskim i Daytonskim sporazumom, a čiji je Republika Hrvatska potpisnik.

Dobro Vam je poznato da Republika Hrvatska kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma irna i ustavnu obavezu prema svojim sunarodnjacirna u BiH, a kako većina nas ima i hrvatsko đržavljanstvo, ulaskom Republike Hrvatske u EU postali smo i europski građani, te samim time imamo i građansku obavezu sudjelovati u formuliranju budućih politika Europske Unije, njene unutarnje i vanjske politke, proračuna, regionalnog razvoja, obrazovanja i svega onoga što je ključno za konstrukciju jedne jake Europe, putem zastupnika koji predstavljaju te iste građane.

Na žalost, na proteklim izborima za Europski parlament, koji je Republika Hrvatska organizirala po prvi puta, kako bi popunila svoju kvotu zastupnika u EU Parlamentu, ovo pravo nije bilo dostupno 264 384 hrvatskom državljaninu na način da se poštovao hrvatski zakon o izborima za EU parlament koji jasno kaže u svom članku broj 30 da se pri određivanju biračkim mjesta mora voditi računa o broju birača koji će na njima glasovati, dostupnosti i prostornoj udaljenosti biračkog mjesta. U ovom istom zakonu se navodi da će biračko mjesto biti određeno brojem birača koji će glasovati na jednom biračkom mjestu te da će se biračko mjesto odrediti na način da se glasovanje bez poteškoća može odvijati u vremenu određenom za glasovanje.

Mali broj izbornih mjesta u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka) koja su fizički bila nedostupna svim glasačima (246 348 hrvatska državljanina u BiH), uticao je na slabu izlaznost i onemogućio ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava hrvatskih državljana u BiH. Bolji pristup i veća informiranost birača nadamo se da će biti fokus organiziranja predstojećih izbora za Europski parlament, te Vas ovim putem molimo da od hrvatskog izbornog povjerenstva i Vlade RH zatražite veći broj mjesta za glasovanje u BiH koji će fizički biti dostupni hrvatskim državljanima u BiH i zadovoljiti njihova osnovna demokratska prava.

Pored postojeća četiri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, predlažemo Vam otvaranje dodatnih biračkih mjesta u BiH na način da se u svim prostorima gdje živi hrvatski narod osigura mogućnost glasovanja, ne samo za ove izbore za EU parlament, već da se isto rješenje primijeni i za Opće Predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog dodatnih biračkih mjesta:

1.         Orašje, prostorije Srednjoškolskog centra Orašje (općine Orašje, Domaljevac-Šamac, Odžak, Brčko)
2.         Žepče, prostorije Osnovne škole Žepče (općine Žepče, Maglaj, Tešanj, Usora, Zavidovići, Zenica, Vareš, Kakanj)
3.         Kiseljak, prostorije Srednje škole Kiseljak (općine Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Busovača)
4.         Novi Travnik, prostorije Srednje škole N. Travnik (općine N.Travnik, Travnik, Vitez, Gornji Vakuf- Uskoplje, Donji Vakuf, Bugojno)
5.         Jajce, prostorije Srednje škole Jajce (općine Jajce, Dobretići)
6.         Livno, prostorije Srednje škole "S.S. Kranjčevića" Livno (općine Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bos. Grahovo, Drvar)
7.         Široki Brijeg, prostorije 1. ili 2. Osnovne škole S. Brijeg (općine Š. Brijeg, Posušje, Grude, Ljubuški)
8.         Čapljina, prostorije Srednje škole Čapljina (općine Čapljina, Stolac, Čitluk, Neum, Ravno)
9.         Modriča, prostorije Doma Kulture Garevac (općine Modriča, Šamac, Vukosavlje, Pelagićevo, Derventa, B. Brod, Gradačac)

U očekivanju pozitivnog odgovora i uz želju za nastavkom uspješne i plodotvorne suradnje, upućujemo Vam iskrene i nadasve prijateljske pozdrave.

S poštovanjem.

Predsjednik
Dr. Dragan Čović


No comments: