Thursday, 14 February 2013

Pismo Predsjedniku Josipoviću – Hrvatski Svjetski KongresCROATIAN WORLD CONGRESS – HRVATSKI SVJETSKI KONGRES
CONGRESO MUNDIAL CROATA
NGO in Special Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations
Stjepan Asić, glavni tajnik – Secretario General
11 Colebrook Circle, Secret Harbour
Western Australia, 6173
Tel:(08) 9524 7071; M: 0424 404 180

Predsjednik Republike Hrvatske
Gospodin Ivo Josipović
Pan tovčak 241
10000 Zagreb

PredmetDemografijauvjet hrvatske budućnosti

2. veljače 2013.

Poštovani gospodine predsjedniče,

na nedavnom skupu u Zagrebu u organizaciji udruge Nacionalni forum pod naslovom “Demografija – uvjet hrvatske budućnosti” izrazili ste zabrinutost nad činjenicom da je Republika Hrvatska u demografskom opadanju, mali natalitet i veliki broj, pogotovo mladih, koji se iseljavaju. Isto tako naznačili ste da novo stanovništvo nije ono koje će pokvariti hrvatsku krv te kako treba poraditi na dolasku onih koji imaju što ponuditi!

U potpunosti se slažemo s Vašom ocjenom ističući da je upravo hrvatsko iseljeništvo najbliže Vašem kriteriju. Hrvatsko iseljeništvo stoji na raspolaganju jednoj novoj i efikasnijoj imigraciskoj politici.
Politici koja se zalaže za povratak hrvatskh pokoljenja rođenih vani i kojima bi Republika Hrvatska trebala pružiti povoljne prilike za povratak i za ulaganje u Republiku Hrvatsku.

Jedan interesantan slučaj se događa u Georgiji, bivšoj Sovjetskoj republici, gdje zemljoradnici iz daleke Indije (Punjab) dolaze i plaćaju zemlju u zakup na 99. godina (npr. 50 hektara) po vrlo povoljnoj cijeni. (The Guardian Weekly 18. 1. 2013.).

Nama nisu potrebni stranci. Danas ogromne površine hrvatskih njiva i oranica stoji zapušteno i neobrađeno. Zar se to nebi moglo ponuditi Hrvatima izvan Republike Hrvatske da dođu i obrade?

S druge strane povoljni porezni popusti privukli bi kapital tih istih Hrvata izvan Republike Hrvatske da ulože u industrijski i tehnološki razvoj zemlje. Slično je prije više desetljeća učinila Irska te je na taj način postigla iznimne ekonomske rezultate u vrlo kratkom vremenu.

Sve ovi poticaji potrebni su za ekonomski, a samim time i demografski, razvitak jedne zemlje.
  
Bitna okosnica ovakve jedne ulagačke strategije zasnivala bi se na ideji da hrvatski narod ne čine samo stanovnici današnje Republike Hrvatske nego i svi njeni iseljnici i njihovi potomci koji žive vani, hrvatske manjine u Europskim zemljama te Hrvati u susjednoj Bosni i Hercegovini. U tom smislu Hrvate izvan Republike Hrvatske ne bi se smjelo smatrati strancima.

Jedan narod razdjeljen širom kugle zemaljske, već sama ta prepostavka skoro udvostručuje demografsku sliku današnje Hrvatske. Riječ je o stvarnom pojmu i mogućnostima koje nam pruža.

Trebalo bi prihvatiti činjenicu da Hrvatska treba dati prioritet povratku svojih iseljenika i useljavanju njihovih potomaka jer je njihova integracija najbrža i najeftinija, a pomažu očuvanju hrvatskog karaktera Hrvatske države.

Naime, hrvatska populacijska politika više nije samo demografsko pitanje već strateško pitanje od nacionalne važnosti!

S poštovanjem
Za Hrvatski svjetski kongres

Stjepan Asić
Glavni tajnik

No comments: