Thursday 15 April 2010

Matusic i Friscic o Josipovicevu govoru: RH nije bila agresor u BiH

Vecernji list
15. 04. 2010.
Anita Malenica IC VLM

Matusic i Friscic o Josipovicevu govoru: RH nije bila agresor u BiH

Reakcije hrvatskih politicara dan nakon sto se predsjednik ispricao u BiH

Vecina hrvatskih politicara ne odobrava ispriku predsjednika Josipovica u parlamentu BiH. Dan nakon isprike predsjednika Josipovica u parlamentu BiH, u kojoj je izjavio da duboko zali zbog pogresnog sudjelovanja hrvatske politike u podjeli BiH, po reakcijama se cini da vecina hrvatskih politicara ne odobrava takav potez. Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang na promociji knjige Zarka Domljana ostro je napao izjavu, no vise nije htio o tome govoriti. No u prvotnoj izjavi Hebrang je rekao da Hrvatska nikad nije dijelila Bosnu i Hercegovinu, nego je morala uci na njezin teritorij da bi obranila svoj, a BiH se pocelo dijeliti na prijedlog povjerenstva Vijeca Europe 1992. godine. Upozorio je da je predsjednik Ivo Josipovic svojim izjavama u Sarajevu nasu zemlju “uveo u red svjetskih agresora”.

Friscic: Svaki zlocin treba individualizirati

Najjasniji u ocjeni predsjednikova istupa bio je predsjednik HSS-a Josip Friscic koji tvrdi da prije svega svaki zlocin treba individualizirati. Nastavimo li ovako, brzo cemo doci do toga da smo u BIH bili agresori, a u Hrvatskoj imali gradjanski rat. Ni jedno niti drugo ne stoji - tvrdi Friscic. Bilo je individualnih poteza i zlocina, ali dajmo tome imena i prezimena i nemojmo cijelu drzavu u to uvlaciti - odlucan je sef seljaka.

Matusic: Josipoviceva poruka je neprihvatljiva

Nesto blazi u svojim ocjenama bio je Frano Matusic (HDZ) koji tvrdi da je rijec o neprihvatljivoj izjavi. Kaze da bi saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu trebali svi respektirati jer iz nje se jasno vidi da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tu je deklaraciju tada podrzala i stranka kojoj je nekada pripadao predsjednik Josipovic - zakljucio je.

Djakic: Josipovic se prvo trebao pokloniti hrvatskim zrtvama

Treba se pokloniti zrtvama, ali Josipovic se prvo trebao pokloniti hrvatskim zrtvama - ostar je bio Josip Djakic (HDZ). Postoje jasne dvojbe oko toga da je Hrvatska politika 90-tih godina doprinijela nekakvim podjelama u Bosni i Hercegovini. Ali postojao je sporazum Hrvatske i BIH iz 1992. o uzajamnoj pomoci, pa i vojnoj, postoje tisuce izbjeglica koje je Hrvatska primila i spasila od srpske agresije te Splitski sporazum iz 1995. kada je Hrvatska pomogla i deblokirala Bihac da se ne dogodi Srebrenica - zakljucio je Djakic.

Grubisic: Josipovic je iznio osobni stav

HDSSB-ov Boro Grubisic smatra da je Josipovic iznosio svoje osobno misljenje koje je ispalo kao drzavni stav. Mislim da takav stav i potez mora biti usuglasen s Vladom i Saborom, ali ne znam je li Vlada konzultirana. Nije cudno da se ovakve stvari dogadjaju u hrvatskoj vanjskoj politici kada predsjednica Vlade trazi od predsjednika Obame autogram na jelovniku, zajediljivo je zakljucio Grubisic.

Lesar: Dosta je ispricavanja

S druge strane sef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kaze da Josipoviceva izjava nece promijeniti povijest niti unaprijediti buducnost. - Pitam dokle cemo se svi svima ispricavati jer toga je bilo previse i vrijeme je da se pocne razgovarati o gospodarskim i drugim temama nase sadasnjosti i buducnosti, kazao je Lesar.

Pupovac podrzao Josipovica

Ocekivano, Josipovic je dobio potporu SDSS-ova Milorada Pupovca. Pupovac tvrdi da je predsjednik odrzao odlican govor, a oni koji tvrde da je isprika optuznica grijese. Govor moze biti primjer za ono sto je potrebno uciniti nakon ratova koji su vodjeni na prostoru bivse Jugoslavije. - Mislim da je najvaznije, a to vrijedi i za nas zastupnike, da se prije konzultiramo sa svojom savjescu, sa svojim uvjerenjima i s interesom uloge koju obavljamo - zakljucio je Pupovac.

Milanovic: Nece nas BiH tuziti zbog Josipoviceve izjave

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic komentirao je izjavu predsjednika Ive Josipovica u kojoj se on ispricao zbog hrvatskog poticanja podjele BiH, ocijenivsi to hrabrim drzavnickim cinom. - Josipovic je hrabar i odlucan i to je odlika kvalitetnih celnika. Njegov cin nije bez rizika u smislu da ce biti komentiran ovako i onako, ali to je trebalo napraviti - dodao je Milanovic, a prenosi Tportal. Na pitanje ima li na osnovu te izjave povoda za tuzbu, Milanovic kaze da nema. I to zato sto je, kaze, ovo "misija dobre volje".

Kotromanovic: RH nije napravila nikakve zlocine

Josipovic je predsjednik drzave, posjetio je dva mjesta na kojima su se evidentno dogodili zlocini. On ima svoju politiku koju provodi i tu ne bih nista posebno komentirao. Meni je njegova izjava vise zvucala kao duboko zaljenje za ono sto se dogodilo. Kao pripadnik HV-a, casnik koji je bio na prostoru BiH na osnovi dva sporazuma Tudjman - Izetbegovic, siguran sam da nismo napravili nikakve zlocine i s te strane se nemamo za sto ispricavati. Stoga sam ispriku predsjednika Josipovica vise shvatio kao ispriku u kontekstu politike, a ne HV-a. Hrvatska vojska nije u BiH cinila zlocine ni prema Muslimanima niti Srbima, ni civilima niti vojnicima, rekao je Ante Kotromanovic (SDP).

"Josipovic se pocinje ponasati kao slon u staklani"

HSP dr. Ante Starcevic ostro osudjuje jucerasnju izjavu predsjednika Josipovica, koji se u Parlamentu BiH ispricao zbog sudjelovanja Hrvatske u politici koja je 90-tih godina proslog stoljeca pokusavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Josipovic pocinje se ponasati kao “slon u staklani”, a ne kao predsjednik Hrvatske, zaboravljajuci povijesne cinjenice da je Hrvatska bila medju prvim drzavama koja je priznala Bosnu i Hercegovinu te da su Srbija i bivsa i tzv. JNA 1991. godine izvrsile agresiju na Hrvatsku i iz Bosne i Hercegovine. Pozivamo predsjednika Josipovica da se pocne ponasati i govoriti kao predsjednik Hrvatske, kao predsjednik svih gradjana, a ne kao los povjesnicar i bivsi oporbeni zastupnik, pise u priopcenju koje potpisuje predsjednica HSP-a dr. Ante Starcevic Ruza Tomasic.

- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -

Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: