Thursday 15 April 2010

Hrvatska opet raspravlja o proslosti

Hrvatska radio televizija
15. 04. 2010.

Video: Hrvatska opet raspravlja o proslosti

Jucerasnja poruka predsjednika Ive Josipovica koji se u Sarajevu ispricao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina pokusavala podijeliti BiH izazvali su politicku buru u BiH, ali i Hrvatskoj. Ponovno se govori o tome je li Hrvatska bila agresor u BiH i je li ovo otvoreni udarac HDZ-ovoj vanjskoj pollitici prema susjedima 90-ih godina.

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je da Hrvatska nikad nije dijelila BiH, nego je morala uci na njezin teritorij da bi obranila svoj, a BiH se pocela dijeliti na prijedlog povjerenstva Vijeca Europe 1992. Josipovicevu ispriku kritizirao je i Josip Friscic, predsjednik HSS-a. Ako cemo tako nastaviti, brzo cemo doci do toga da smo u BiH bili agresori, a doma imali gradjanski rat. Da je bilo individualnih poteza, bilo je, ali dajmo tomu ime i prezime, kazao je.

Pozdravljam taj drzavnicki cin, on je hrabar i odlucan, to je odlika kvalitetnih lidera. Taj cin nije bez rizika u smislu da ce biti komentiran ovako ili onako, ali to je trebalo napraviti, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic. Istaknuo je da je Josipovic tim cinom izrazio zaljenje, a posebno vrijednim drzi to sto je hrvatski predsjednik danas obisao mjesta stradanja bosnjackog i hrvatskog naroda u sredisnjoj Bosni. Na novinarski upit misli li da Josipoviceva isprika moze posluziti BiH kao temelj da Hrvatsku tuzi za agresiju, Milanovic je odgovorio negativno.

Boro Grubisic (HDSSB) kazao je kako je Josipovicevo privatno misljenje postalo drzavno stajaliste. Smatra da je ovakav potez trebao biti usuglasen s Vladom i Saborom. Milorad Pupovac (SDSS) smatra da su u krivu svi oni koji tvrde da je isprika isto sto i optuznica. Isprika uvodi filozofiju pomirenja i odgovornosti i pozdravljam Josipovicev istup, kazao je Pupovac. Europska komisija i americki State Department pozdravili su govor hrvatskoga predsjednika. No, kritizirao ga je predsjednik Ministarskog vijeca BiH Nikola Spiric. Optuzuje ga da, posjecujuci mjesta na kojima su stradali Bosnjaci i Hrvati, zanemaruje zrtve medju Srbima.

Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski priopcila je kako smatra da isprika predsjednika Republike Ive Josipovica ujedno znaci priznanje da je Hrvatska u Bosni i Hercegovini bila agresor. U Udruzi smatraju da je tom isprikom ucinjena velika steta Republici Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, stoji u priopcenju koje je potpisala njezina predsjednica Slavica Hruskar. I dvije hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH ostro su kritizirale Josipovicev govor u drzavnome Parlamentu BiH. Mi organizatori otpora HVO-a u BiH i dragovoljci Domovinskog rata kao svjedoci vremena odbacujemo ispriku predsjednika Ive Josipovica kao zlonamjernu, jednostranu i povijesno netocnu, stoji u zajednickom priopcenju Udruga organizatora otpora i Dragovoljaca i veterana Herceg Bosne.

Video:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=69839&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=a4b36718f6


- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -

Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: