Saturday 10 April 2010

Iseljenici: Obama se sjetio Hrvata, neka bude uzor hrvatskoj politici

Iseljenici: Obama se sjetio Hrvata, neka bude uzor hrvatskoj politici

Iseljenici o govoru predsjednika SAD-a u Pragu

Od premijerke Kosor i predsjednika Josipovica Hrvati ocekuju imenovanje generalnog konzula u Chicagu, cije je mjesto prazno vec dvije godine. Vijest da je americki predsjednik Barack Obama u cetvrtak u Pragu tijekom susreta s Jadrankom Kosor spomenuo Hrvate koji zive u Chicagu te naglasio “da bi bilo dobro da premijerka dodje u Chicago” odusevila je nase iseljenike u Americi.

Obamina izborna baza

– Velik broj Hrvata zivi u Chicagu – rekao je Obama potvrdjujuci da dobro zna koliko su Hrvati brojna i utjecajna etnicka skupina u Chicagu, a to je njegov maticni grad i prva izborna baza. To znaci da je predsjedniku poznato kako je i od brojnih hrvatskih iseljenika dobio glas na izborima najprije za senatora, a potom i za predsjednika. Velik broj od gotovo 100.000 Hrvata, koliko se procjenjuje da ih zivi u Chicagu, nastanjen je u juznom dijelu u kojem je nekada sa siromasnom crnackom zajednicom radio mladi Obama. – Lijepo je od Obame da se sjetio Hrvata u Chicagu i na to mozemo biti ponosni. To bi trebala biti i poruka svima u hrvatskoj politici koji podcjenjuju ili zanemaruju hrvatsku zajednicu u Americi jer nakon gotovo dvadeset godina hrvatske drzavnosti i dalje nisu svjesni koliki je zapravo kapital nase iseljenistvo u odnosima izmedju dvije drzave – komentirao je Vedran Nazor, predsjednik Hrvatske akademije Amerike.

Brojni su cikaski Hrvati ukljuceni u zivot grada poput poznatog povjesnicara dr. Ante Cuvala, Gotovinina odvjetnika Luke Misetica, kosarkasa Tonija Kukoca, odvjetnika i politicara Anthonyja Peraice... – Obamino spominjanje Hrvata nece proci bez odjeka u medijima i medju poslovnim ljudima, a vazno je i za hrvatski turizam – istaknuo je Bernard Luketich, predsjednik najbrojnije hrvatske udruge u Americi. Nasi su ljudi dolazili u Ameriku vec od dana njezina otkrica. Vjerojatno je da su se neki od njih nalazili i na Columbovim brodovima kada je 1492. otkrio Ameriku! Iako hrvatska zajednica u Chicagu nije medju najstarijima u Americi, ipak ce u svibnju proslaviti 170. godisnjicu dolaska u taj grad i tim povodom bit ce objavljena i knjiga o Hrvatima.

Gradonacelnik Chicaga Richard M. Daley u svojim govorima cesto hvali Hrvate, a nasa veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarovic istice da uvijek rado posjecuje njihove udruge i kulturna dogadjanja jer su odlicno organizirani i spremni pomoci domovini. Obaminu izjavu o Hrvatima u Chicagu nasa diplomacija ocjenjuje pozitivnom isticuci da "imamo najbolje ambasadore i poslovne posrednike te promicatelje dobrih vijesti o Hrvatskoj" upravo u nasim iseljenicima. Zanimljivo je da je u Chicagu, i uz pomoc katolika, muslimanska hrvatska kolonija sagradila prvu dzamiju i kulturni centar 10. veljace 1957. godine.

Konzul gerant

Generalni konzulat RH u Chicagu otvoren je 7. travnja 1999., ali mjesto generalnog konzula nije popunjeno gotovo dvije godine nakon sto je na duznost veleposlanice u Izraelu otisla generalna konzulica Zorica Matkovic. Njenu ulogu uspjesno je preuzela mlada diplomatkinja Pea Renee, konzul gerant, ali od premijerke Kosor i predsjednika Josipovica hrvatski iseljenici ocekuju brzo imenovanje generalnog konzula.

    Vecernji list

    http://www.vecernji.hr/

09. 04. 2010.

Jadranka Juresko Kero


- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -

Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: