Thursday 29 October 2020

Virtualna promocija zbirke pjesama Irene Stanić Rašin i Svena Adama Ewina iz Bostona

 

Virtualna promocija zbirke pjesama Irene Stanić Rašin i Svena Adama Ewina iz Bostona

 

S obzirom na najnoviju epidemiološku situaciju, promocija zbirke pjesama Sahranjena ljubav: Dnevnik slučajne pjesnikinje Irene Stanić Rašin i Svena Adama Ewina, iz Bostona koja se trebala održati u četvrtak 29. listopada u 19:30 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, održat će se virtualno.

Uz uvodnu riječ Lade Kanajet Šimić, rukovoditeljice Odjela za školstvo, znanost i sport, HMI, te prigodni glazbeni program prema izboru Eleonore Ernoić Krnjak i prof. dr. art. Gorana Končara izvest će Fran Bobić (Capriccio br. 2, autorska kompozicija;

Capriccio br. 24, Niccolò Paganini). Moderatorica književne večeri je: prof. Darija Žilić, književnica i književna kritičarka. Izbor iz zbirke pjesama interpretirat će dramski umjetnik Sven Medvešek i sama pjesnikinja Irena Stanić Rašin.

Irena Stanić Rašin rođena je i odrasla u Hrvatskoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te diplomirala i magistrirala engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. godine živi i djeluje na potezu Boston-Zagreb. Bavi se pisanjem, prevođenjem i podučavanjem talijanskog i hrvatskog jezika, književnosti i kulture. Godine 2017. započela je doktorski studij Hrvatska filologija u interkulturnom kontekstu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnivačica je i ravnateljica Hrvatske škole u Bostonu, članica vokalno-tamburaškog sastava Pajdaši te aktivna je članica zajednica u kojima živi i djeluje. Za svoj rad na pomoći školama u gradu Arlingtonu u saveznoj američkoj državi Massachusetts bila je među dobitnicima godišnje nagrade George P. Faulkner za izvanredan doprinos mladima. Članica je Radne skupine za obrazovanje pri Udruženju hrvatsko-američkih stručnjaka te udruga Independent Publishers of New England, Society of Children’s Book Writers and Illustrators i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca. Dugogodišnja je suradnica Hrvatske matice iseljenika na čiji joj je poticaj dodijeljen orden Reda hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

 

Sven Adam Ewin pseudonim je pjesnika koji energično odbacuje mogućnost otkrivanja svoga građanskog identiteta. Od 2011. godine, otkad piše pjesme i objavljuje ih uglavnom na internetu, napisao je više od 1500 pjesama, dvije poeme te knjižicu pjesama za djecu. Znatan dio opusa dosad je objelodanjen na različitim blogovima te u virtualnome časopisu »Knjigomat«, a kraći su izbori tiskani u »Hrvatskoj reviji« (Zagreb 2012), »Zarezu« (Zagreb 2013), »Slavonskome narodnom kalendaru« (Slavonski Brod 2011-2012), sisačkim »Riječima« (2014) i subotičkoj »Novoj riječi« (2015). Dosad je objavio tri zbirke pjesama. Stil i sadržaj pjesama upućuju na zaključak da je riječ o osobi rođenoj oko 1940. godine, vjerojatno u nekome od istočnoslavonsko-posavskih sela. No isto je tako moguće da veći dio života Sven Adam Ewin nije proveo u rodnome kraju (u pjesmama se često tematiziraju i Dalmacija i Sjeverna Hrvatska). Pjesme pokazuju da je riječ o eruditu koji izvrsno poznaje hrvatsku i europsku književnost, ali isto tako i različita prirodoznanstvena područja (fiziku, geologiju, astronomiju, matematiku), što upućuje na mogućnost da mu primarno obrazovanje nije filološko.

Svi zainteresirani moći će pratiti promociju uživo preko Zooma (do 100 sudionika). Poveznicu na kojoj možete pratiti promociju uživo preko Zooma je:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/85310161610...

Meeting ID: 853 1016 1610 ;  Passcode: 279871




No comments: