Tuesday, 21 January 2020

Fakultet hrvatskih studija - otvoreno pismo

21. siječnja 2020.
Mr. sc. Andrej Plenković
Predsjednik vlade RH
Trg svetog Marka 2
10 000 Zagreb

Gospodine predsjedniče,

pišem Vam u vezi Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Naime, u kolovozu prošle godine Hrvati diljem svijeta pozdravili su uspostavu Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Također, s radošću smo primili nedavnu vijest da su Hrvatski studiji postali Fakultet hrvatskih studija. Ali, ovih dana u medijima zapažamo da Ministarstvo znanosti i obrazovanja birokratskim opstrukcijama nastoji vratiti kotač unatrag: izbrisati Fakultet s popisa pravnih osoba i javnih ustanova, a to su ujedno naznake da je konačni cilj likvidacija Hrvatskih studija. Zapazili smo u medijima i indirektnu poruku: budite sretni da vas se (za sad) tolerira.

Budući da sam bio višegodišnji tajnik i potom predsjednik Udruge za hrvatske studije (The Association for Croatian Studies/ACS u Americi, utemeljena 1977.), kao i dopredsjednik Hrvatske akademije Amerike (The Croatian Academy of America/CAA, utemeljena 1953.), posebno me zanima sudbina Hrvatskih studija, odnosno Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Gore spomenute dvije udruge u Americi okupljale su i okupljaju hrvatske (i druge) znanstvenike i kulturne djelatnike u čuvanju i promicanju hrvatskih kulturnih i povijesnih zasada. Premda su obje udruge čisto znanstveno-istraživačkog karaktera, bile su na udaru režima bivše države sve do njezina raspada. Nitko iz Hrvatske nije smio sudjelovati ili prisustvovati njihovim seminarima sve do 1989. godine! Jednostavno, bile su „anti-državni element“ jer su bile hrvatske. Ovo što se događa oko Hrvatskih studija podsjeća me na ta vremena. Naime, Hrvatski studiji nekome smetaju jer su „hrvatski“, slično kao što je nekima smetalo i ime „Hrvatsko sveučilište“.

Nadalje, Hrvatima diljem svijeta Hrvatski studiji imaju ne samo simbolično, nego vrlo praktično značenje. Naime, ako netko želi studirati hrvatski jezik, povijest, kulturu, iseljeništvo i slično, jednostavno će upisati Fakultet hrvatskih studija jer će tu naći sve predmete koji obuhvaćaju hrvatsku jezičnu, povijesnu, kulturnu i inu baštinu te ne će morati trčati po cijelom Sveučilištu da bi pronašao predmete koji ga/ju zanimaju. Također, hrvatske kulturne i znanstvene udruge u svijetu, kao i pojedinci, puno lakše će uspostaviti konkretnu plodonosnu suradnju s Fakultetom hrvatskih studija i njegovim znanstvenicima nego s drugim fakultetima jer je FHS usredotočen na ono što Hrvate u svijetu zanima, na hrvatske, a ne na neke šire ili opće teme. Smatram da FHS i u ovom vidu ima široko polje rada u budućnosti.

Gospodine predsjedniče, Fakultet hrvatskih studija, umjesto da krene novim poletom u radu i da spremno doprinosi obolu čuvanja, jačanja i širenja hrvatske kulturne baštine, mora se danas boriti s onima koji, po svemu sudeći, žele ne samo ometati ga u radu nego i potpuno eliminirati. Kao dugogodišnji djelatnik u iseljeničkim krugovima nisam očekivao da ću i u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj morati podizati glas za očuvanje jedne ustanove kojoj prijeti opasnost samo zato što je hrvatska! Molim Vas, čim prije pozitivno riješite pitanje Fakulteta hrvatskih studija i ne dozvolite da se njegovom sudbinom, kao i sudbinom njegovih djelatnika i studenata, poigravaju oni koji, očito, ne žele da Hrvatski studiji uopće opstanu.

Lijepi pozdravi,

dr. sc. Ante Čuvalo

No comments: