Tuesday 12 November 2019

Završila 3. sjednica drugog saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Članovi savjeta raspravljali su o izazovima na kojima je potrebno zajednički raditi kako bi se poboljšao status Hrvata u inozemstvu i učvrstio njihov odnos s domovinom

https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/zavrsila-3-sjednica-drugog-saziva-savjeta-vlade-za-hrvate-izvan-rh/4616


U Varaždinu je u nedjelju, 10. studenoga 2019., završila sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tijekom tri dana članovi savjeta – izabrani predstavnici hrvatskih zajednica diljem svijeta i predstavnici nadležnih državnih institucija, kroz konstruktivni dijalog raspravljali su o izazovima na kojima je potrebno zajednički raditi, identificirali pitanja koja je potrebno rješavati kako bi se poboljšao status Hrvata koji žive u inozemstvu, ali i učvrstio njihov odnos s domovinom.

Kroz četiri panel rasprave posebno su obrađene teme glasovanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskog jezika i kulture Hrvata, položaj i status Hrvata izvan Bosne i Hercegovine i suradnja s HRT-om, odnosno program za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Razgovaralo se o iskoracima i pomacima, čemu je doprinjela angažiranost svih članova Savjeta. Da odnosi između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske nikad nisu bili bolji složili su se predstavnici svih skupina Hrvata koji žive izvan naših granica: Hrvata u Bosni i Hercegovini, nacionalne manjine u 12 europskih država te hrvatskog iseljeništva. Zahvalili su Vladi predsjednika Plenkovića na sluhu i razumijevanju za njih što je dovelo do preokreta u odnosima s iseljeništvom i osjetnih pozitivnih pomaka.

Predstavnici hrvatskih zajednica posebno su pohvalili izmjene zakona koje su iseljenicima olakšale dobivanje hrvatskog državljanstva. „To je ogroman prvi korak i drago nam je da je to ostvareno jer puno Hrvata diljem svijeta još nema hrvatsko državljanstvo, što je šokantno u 2019. godini. S izmjenama zakona konačno imamo alat i sljedeće dvije godine trebali bi što više promovirati u našim zajednicama važnost ovih izmjena i važnost stjecanja državljanstva. Na nama je da guramo važnost toga i damo svu potporu Vladi da se konačno stvori konsenzus na hrvatskoj političkoj sceni za davanje punog prava glasa Hrvatima u inozemstvu. Ako želimo da se nešto pokrene mi moramo biti aktivni u našim zajednicama“, poručio je predsjednik Savjeta Ivan Grbešić članovima.

“Vjerujem da će izmjene zakona biti dodatni poticaj Hrvatima i potomcima Hrvata da doista uzimaju hrvatsko državljanstvo i time stječu prvu i najsnažniju temeljnu vezu s domovinom koja će im omogućiti sve drugo - od poslovanja, školovanja, života i povratka, a vjerujem i jednog dana prava glasovanja koje će biti utemeljeno na nekakvim drugim konceptima, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. „Kroz ovakav otvoreni i jasni dijalog, pokazali smo da se prepoznajemo te da imamo kontinuitet kojim vraćamo povjerenje. Svi smo mi na istoj strani, pripadnici jednog naroda koji dijeli iste vrijednosti koje trebamo vratiti među nas. Kroz suradnju moramo osigurati da se svaki Hrvat osjeća ravnopravnim pripadnikom svog naroda i razvija dublju povezanost s Hrvatskom. Naš je cilj osigurati da svi Hrvati, gdje god se u svijetu nalazili, ostanu ujedinjeni u želji za napretkom cjelokupnog hrvatskog naroda“, naglasio je državni tajnik Milas. „Na svima nama je da širimo pozitivnu sliku o Hrvatskoj, da potičemo ulaganja i štitimo položaj Hrvata jer upravo tako promičemo Hrvatsku onakvu kakva jest, država velikog potencijala i vrijednih ljudi“, poručio je na kraju.

No comments: