Saturday 2 November 2019

Iz udobnosti svoga doma gledajmo večeras putem interneta uživo Operu "Nikola Šubić Zrinjski"


Iz udobnosti svoga doma gledajmo večeras putem interneta uživo Operu "Nikola Šubić Zrinjski"

Operu "Nikola Šubić Zrinjski" HNK-a Zagreb putem live-streama večeras u subotu 2. studenog s početkom u 19.30 sati po srednjoeuropskom vremenu gledaju milijuni diljem svijeta, među kojima će biti više od milijun Hrvata s udaljenih kontinenata

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru središnjeg nacionalnog teatra u subotu 2. studenog, u realnom će vremenu putem live-streama biti dostupna ljubiteljima opere širom svijeta.
Kako se ističe u najavi, opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca bit će u subotu 2. studenoga dostupna milijunima gledatelja putem live streama na platformi OperaVision, koja promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020.

Tako će ju moći gledati ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK-a Zagreb. "OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.

Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.

Izvedbom u subotu ravnat će maestro Nikša Bareza. Live stream se može pratiti na službenoj YouTube stranici Operavisiona https://www.youtube.com/watch?v=l75yoMHB7pw

a bit će dostupna sve do svibnja 2020. godine.

"Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu", poručuju iz HNK-a Zagreb.
Obavijestite ljubazno vas molimo svoje rođake i prijatelje!

Izvor: Hina/Hrvatska matica iseljenika



No comments: