Thursday, 3 January 2019

Književna nagrada "Fra Lucijan Kordić" uručena Adolfu Polegubiću iz Frankfurta na Majni


Književna nagrada "Fra Lucijan Kordić" uručena Adolfu Polegubiću iz Frankfurta na Majni

Laureat Adolf Polegubić osvojio je uglednu književnu nagradu za četveroknjižje "Vršak osmijeha", "Snatrenja", "Poput Giottova kruga" i "Ogrlicom od kamena", zaokruživši uspješno vlastiti opus od dvadesetak knjiga na hrvatskome i njemačkome jeziku


Književna nagrada "Fra Lucijan Kordić" Društva hrvatskih književnika i nakladne kuće ZIRAL za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine, uručena je književniku Adolfu Polegubiću s dvodesetljetnom njemačkom adresom u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu 3. siječnja 2019. Renomirana književna kritičarka dr. sc. Željka Lovrenčić iz prosudbenoga povjerenstva istaknula je kako Polegubić svojim poetskim zbirkama "Vršak osmijeha", "Snatrenja", "Poput Giottova kruga" i "Ogrlicom od kamena" uspješno zaokružuje vlastiti opus od dvadesetak knjiga. Tematski krugovi njegova pjesništva, naglasila je, obuhvaćaju ljubav, domotužje, domoljublje i religioznost. Ove tematske okosnice trajno su prisutne u Polegubićevu opusu i svjedoče o kontinuitetu njegova stvaralaštva, napomenula je dodavši kako su elementarni i duboki osjećaji iskazani jednostavnim, gotovo škrtim stilskim sredstvima koja snagu pronalaze u pojedinačnim, ključnim riječima.Te su riječi, istaknula je dr. sc. Lovrenčić, prisutne u mnogim pjesmama i prerastaju u moćno stilsko sredstvo koje doprinosi homogenosti Polegubićeva pjevanja.
Polegubić je duboko emotivan, ali i pjesnik discipline, koji pjesmu oblikuje mislima i srcem, razumom i osjećajima, koji spojeni daju skladnu cjelinu pjesme, dodala je. Pjesme su mu u zbirci obilježene, napomenula je, mirnom kontemplacijom ili tihom melankolijom. Bez ekscentričnih pjesničkih figura, bez hermetizma koji bi otežao recepciju, suzdržano i strpljivo nas vodi svjetovima koji su mu bliski, istaknula je. Ocijenila je kako je pjesnikov kanconijer kadšto mladenački zaigran, čeznutljiv i himničan, a kadšto ispunjen strepnjama zrelosti, uronjen u jesen i samoću.
Pjesnik Adolf Polegubić rođen je 1962. u Šibeniku. Više je godina radio kao novinar u Glasu Koncila. Od 2002. glavni je urednik dvojezičnoga mjesečnog lista hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj "Živa zajednica". Živi u Frankfurtu na Majni.
Objavio je šest zbirki pjesama na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku, više knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te dvadesetak znanstvenih radova. Za poeziju je bio i nagrađivan. Uvršten je u više antologija poezije, među kojima i u antologiju o ratnom Vukovaru "Balada o vukovarskoj ruži", "Hrvatsku uskrsnu liriku od Kranjčevića do danas" te u antologiju duhovne poezije "Krist u hrvatskom pjesništvu - od Jurja Šižgorića do naših danas".
Društvo hrvatskih književnika (DHK), Zagreb, i ZIRAL – Zajednica izdanja "Ranjeni labud" iz Mostara dodjeljuju Nagradu "Fra Lucijan Kordić" svake četiri godine za djelo koje tematizira život Hrvata izvan Hrvatske.
Književnu nagradu "Fra Lucijan Kordić" dosad su dobili Julienne Eden Bušić, akademik Nikola Benčić, Drago Šaravanja, Tomislav Žigmanov i


Malkica Dugeč.

Hrvatski emigranstki pjesnik s višedesetljetnom švicarskom adresom - klasik hrvatske moderne lirike - fra Lucijan Kordić (1914.-1993.) u poetskom izrazu sjedinjuje poetičko-stilske tendencije ekspresionizma, futurizma, nadrealizma i hermetizma te ih obogaćuje leksičkim arhaizmima i regionalizmima. Svoju poeziju određuje kao svojevrstan atomski lirizam - atomolirizam, a modernističkim inovacijama oblikovnih poetičkih vrijednosti i stilskim i strukturalnim postupcima bitno iskoračuje iz hrvatske međuratne tradicionalne lirike.

Izvor: Hina

No comments: