Friday 8 November 2013

Poljički soparnik dobio certifikat

Poljički soparnik dobio certifikat o zaštićenom zemljopisnom podrijetlu soparnik


Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv, kao i njegovi sastojci, zaštićeni su

Soparnik, točnije poljički soparnik, drevna dalmatinska delicija i službeno je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo je potkraj studenoga poljički soparnik na popis zaštićenih jela uz meso zagorskog purana i lički krumpir.

Za uvrštenje na popis Ministarstva najzaslužniji su članovi Društva Poljičana “Sveti Jure”, koji su u četiri godine potrošili oko pola milijuna kuna kako bi dobili službeni certifikat u zemljopisnom porijeklu.

Certifikat znači da se Poljički soparnik može proizvoditi samo na području Poljica, a naziv kao i njegovi sastojci, zaštićeni su. Konkretno, ako netko u Istri napravi identičnu vrstu jela, ne smije to zvati poljički soparnik. Isto tako, ako netko u Poljicima radi ovo jelo po drugačijoj recepturi, također nema pravo nazvati ga poljičkim soparnikom.

Svi zainteresirani proizvođači ovog nekoć sirotinjskog jela trebaju sada podnijeti zahtjev za prijam u registar ovlaštenih pekača soparnika jer će prodavači lažnog soparnika po hrvatskim tržnicama biti na udaru inspektora.

Izvornost poljičkoga soparnika, budući proizvođači dokazivat će dokumentacijom koja sadrži podatke o proizvođaču, popis dobavljača sirovina, datum pečenja soparnika i osobe koja ga je pekla te popis i količinu utrošenih sirovina.

D.Smoković / foto: Dreamstime
http://www.gastronomika.hr

No comments: