Friday 10 December 2010

Studia Croatica primila državno priznanje

Studia Croatica primila državno priznanje

Prijevod: Domagoj Ante Petrić

Hrvatska veleposlanica u Republici Argentini, Mira Martinec, predala je 2. prosinca  Povelju RH znanstvenom časopisu „Studia Croatica“ prigodom obilježavanja pedesetgodišnjice osnutka te vrlo važne publikacije, važne ne samo za hrvatsko iseljeništvo, nego i za brojne čitatelje španjolskog govornog područja u cijelome svijetu.
Svečanost se održala u Hrvatskome domu u Buenos Airesu, a priznanje koje je dodijelio predsjednik Republike, Ivo Josipović, primio je glavni urednik časopisa, Joza Vrljičak. Uz veleposlanicu Martinec na svečanosti je bila i hrvatska konzulica Nikolina Židek, a prisustvovali su brojni suradnici časopisa te članovi hrvatske zajednice u Argentini.
''Zahvaljujem Republici Hrvatskoj i predsjedniku dr. Ivi Josipoviću na ovom priznanju, isto kao i veleposlanici Miri Martinec te konzulici Nikolini Židek, koje su pokrenule postupak kako bi do ovoga priznanja došlo'', rekao je tom prigodom Joza Vrljičak. „Isto tako, na ovom okupljanju Hrvata i prijatelja Hrvatske opraštamo se prijateljski od cijenjene veleposlanice Martinec, koja odlazi iz Argentine kako bi uskoro preuzela vodstvo hrvatskog veleposlanstva u Japanu. Želimo joj nove uspjehe na tom njenom novom položaju.''
Mr. Vrljičak je istakao poseban značaj izdavanja u inozemstvu kroz pedeset godina jedne toliko kvalitetne publikacije kao što je to ¨Studia Croatica¨. Prisjetio se je da je časopis osnovan 1960. pod vodstvom Ive Rojnice, a među njegovim suradnicima bili su najdjelatniji Anđelko Belić, Milan Blažeković, Ivo Bogdan, Danijel Crljen, Ivo Hühn, Branko Kadić, braća Božidar i Radovan Latković, Vinko Nikolić te Srećko Karaman. Kasnije su im se pridružili Vjekoslav Paver, Ljeposlav Perinić i Pero Vukota. Prvi glavni urednik bio je Ivo Bogdan  a glavni tajnik i vrstan prevoditelj, Branko Kadić. Nakon smrti Ive Bogdana, glavnim urednikom postao je 1971. Franjo Nevistić, koga je 1984. naslijedio Radovan Latković, a kad se je on povukao s te odgovornosti 1994., naslijedio ga je Joza Vrljičak.
Sadašnji glavni urednik je naglasio da je nemoguće na jednom kraćem okupljanju nabrojiti imena svih autora, suradnika, prevoditelja, financijskih podupiratelja, savjetnika i operatera elektronskog izdanja koje je osnovano 1996. godine. Sveukupni popis tih, što stalnih što privremenih, suradnika premašio je brojku od 550, a među njima nalaze se mnogi znanstvenici, akademici, političari,  povjesničari, istaknuti novinari i pravnici, isto kao i uvažene ličnosti iz vjerskoga života, pogotovo iz redova franjevaca i isusovaca.
„Želim vas izvijestiti da je u pripremi knjiga povijesti ovog časopisa isto kao i povijesti Instituta koji je njen izdavač, a vjerujem da će ta knjiga biti spremna početkom 2011. godine“, najavio je Joza Vrljičak.

www.matis.hr
10.12.2010.

No comments: