Friday 3 December 2010

Povelja Republike Hrvatske za časopisa Studia Croatica

U četvrtak, 2. prosinca 2010. godine, u prostorijama Hrvatskog doma u Buenos Airesu, veleposlanica Mira Martinec uručila je Jozi Vrljičku, uredniku časopisa Studia Croatica iz Buenos Airesa  Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture u Argentini, u prigodi 50. obljetnice izlaženja te kulturne revije. Dodjeli ovog priznanja Predsjednika Republike Hrvatske nazočili su i dugogodišnji suradnici Studie Croatice te predstavnici hrvatskih iseljeničkih zajednicaU četvrtak, 2. prosinca 2010. godine, u prostorijama Hrvatskog doma u Buenos Airesu, veleposlanica Mira Martinec uručila je Jozi Vrljičku, uredniku časopisa Studia Croatica iz Buenos Airesa Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture u Argentini, u prigodi 50. obljetnice izlaženja te kulturne revije. Dodjeli ovog priznanja Predsjednika Republike Hrvatske nazočili su i dugogodišnji suradnici Studie Croatice te predstavnici hrvatskih iseljeničkih zajednica.
Institut za hrvatsku kulturu u Buenos Airesu pokrenuo je 1959. godine reviju Studia Croatica, čiji je izdavački program stručno i dokumentirano obrađivao povijesno- političke, kulturne, socijalne i ekonomske aspekte Hrvatske i hrvatskog naroda. Ova revija besplatno je dostavljana strateški odabranim ustanovama u 37 država svijeta, kao npr. American Library of Congress, Oxford University Library itd. 

Od 1959. godine do 2004. godine objavljeno je oko 11.000 stranica časopisa u papirnatom izdanju. Od 1996. godine časopis se počinje objavljivati na internetu, odnosno u papiru i u elektronskoj verziji. Osim redovnih izdanja časopisa, objavljene su brojne knjige, CD-ROM-ovi i DVD-i. Valja istaknuti i posebno izdanje Studie Croatice iz 2002. godine posvećeno Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti. 

S obzirom na ugled kojega su stekli kvalitetom svoga rada i ljudima koje su okupljali, može se reći da su Institut za hrvatsku kulturu i časopis Studia Croatica izrasli u institucije hrvatske intelektualne elite i nacionalnog zajedništva u inozemstvu koje su nastale s ciljem promicanja istinite slike o hrvatskom narodu, njegove povijesti, kulture i legitimnim težnjama da živi u svojoj suverenoj državi. 

Razvojem suvremenih komunikacijskih sustava i Studia Croatica je doživjela izmjene, te je vrlo uspješno uhvatila korak sa suvremenim tendencijama u nakladništvu digitalnog naraštaja te je časopis preseljen na mrežu- koristeći sve raznorodne e- formate poput weba, bloga, YouTubea te recentne najpopularnije socijalne mreže Facebook, čime je višestruko uvećan broj korisnika sadržaja vezanih uz Hrvatsku i hrvatsko iseljeništvo. Time je Studia Croatica postala najveći hrvatski website u cijeloj hrvatskoj dijaspori. Objavljuje se na španjolskom, engleskom, francuskom i hrvatskom jeziku. 

Mario Dragun
Glasnogovornik 
Zagreb, 3. prosinca 2010.

No comments: