Saturday, 16 May 2009

Predstavljena knjiga prvog hrvatskog predsjednika

Predstavljena knjiga prvog hrvatskog predsjednika

87. OBLJETNICA RODJENJA

U Zagrebu je predstavljena knjiga dr. Franje Tudjmana "Hrvatska, Europa, Europska unija". Na svecanosti govor su drzali ugledni akademici.

Knjiga izabranih tekstova prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudjmana "Hrvatska, Europa, Europska unija", koju je priredio akademik Dubravko Jelcic predstavljena je veceras na svecanoj akademiji u Zagrebu, odrzanoj u povodu 87. obljetnice Tudjmanova rodjenja. O knjizi su govorili priredjivac i autor predgovora akademik Dubravko Jelcic, bivsa potpredsjednica hrvatske Vlade Ljerka Mintas Hodak, akademik Davorin Rudolf, nakladnik Djuro Njavro i profesor na zagrebackom Filozofskom fakultetu Miroslav Tudjman. Akademik Jelcic ocijenio je kako tekstovi objavljeni u knjizi pokazuje kako detudjmanizatori Hrvatske negiraju cinjenice, te koliko krupno lazu kad govore o Tudjmanovu odnosu prema Europi i Europskoj uniji.

"Nije dopustao omalovazavanje Hrvatske"

- Knjiga je doprinos tudjmanizaciji Hrvatske te ona potice pobjednicki hrvatski mentalitet, dosljednost i suverenost - istaknuo je akademik Jelcic. Ljerka Mintas Hodak rekla je kako knjiga - skida stigmu raznih probisvijeta da je predsjednik Tudjman bio protivnik Europske unije, a
u njoj se mogu pratiti glavne teze Tudjmanove europske politike.

Predsjednik Tudjman - borio se da Hrvatska udje u sastav srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja - rekla je Mintas Hodak, naglasivsi kako je nasa politicka elita nakon Tudjmanove smrti nasjela na slatkorjecivu pricu iz Bruxellesa o individualnom pristupu zemalja zapadnoga Balkana. Ocijenivsi kako se Republika Hrvatska na Tudjmanovoj politici obranila od velikosrpske agresije, Djuro Njavro je podsjetio i na Tudjmanovu viziju o njemackom ujedinjenju jos iz 1968. godine.

Akademik Davorin Rudolf ocijenio je da je ponasanje zapada tijekom agresije na Hrvatsku bilo sramotno, te naglasio kako predsjednika Franju Tudjmana - u Europi nisu voljeli jer nije dopustao omalovazavanje i nasrtanje na Hrvatsku.

"Danasnja politika nema viziju"

Profesor Miroslav Tudjman podsjetio je kako je prvi hrvatski predsjednik imao viziju i znanje o povijesnim utjecajima i politickim procesima u suvremenom svijetu. S tim u vezi istaknuo je kako su se sve osnovne ideje iz teksta povjesnicara, a kasnije predsjednika Franje Tudjmana, objavljene 1968. godine, kasnije samo dalje razvijale. - Odatle potjece i njegova ideja kako narodi ne mogu doci do svoje drzave ako se ne promijene medjunarodno odnosi - rekao je prof. Tudjman.

Istaknuo je kako je prica o izolaciji Tudjmanove politike potekla nakon sto je hrvatski predsjednik Franjo Tudjman odbio vise planova o integraciji zapadnobalkanskih zemalja. Profesor Tudjman smatra kako danasnja politika nema svojih ideja i vizije pa su, kako je rekao, "posljedica toga i danasnje presude". - Hrvatske sudove financiraju strani centri moci - ocijenio je, dodavsi kako - odatle primaju diktat koga treba, a koga ne osuditi.

U knjigu "Hrvatska, Europa, Europska unija" (221 str.), koju je objavio zagrebacki nakladnik Mate, uvrsteni su tekstovi dr. Franje Tudjmana objavljeni u njegovim knjigama, znanstvenoj periodici, kao i oni koji nisu objavljivani, a nalaze se u arhivu obitelji Tudjman.

- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: