Wednesday 5 September 2007

Apel Hrvatskog svjetskog kongresa Vladi Republike Hrvatske

Hrvatski svjetski kongres HSK
Izvrsni odbor
Zagreb, 1. rujna 2007.

Vlada Republike Hrvatske
dr.sc. Ivo Sanader, Predsjednik Vlade
Trg sv.Marka 2
10 000 Zagreb

Predmet: Apel Hrvatskog svjetskog kongresa Vladi Republike Hrvatske i hrvatskoj javnosti za znanstveno istrazivanje masovnih grobnica pogubljenih pripadnika oruzanih snaga NDH i hrvatskih civila za vrijeme Bleiburske tragedije i Kriznog puta

Postovani gospodine Predsjednice,

Ministarstvo rada i socijalne skrbi Republike Slovenije i slovenska Drzavna komisija za rjesavanje pitanja masovnih grobista objavili su najnovija saznanja i donijeli odluku o sondiranju nekadasnjeg protutenkovskog rova u Teznom pokraj Maribora. Spomenuta lokacija slovi kao najveca masovna grobnica Hrvata nakon drugog svjetskog rata.

Postovani gospodine Predsjednice, apeliramo na Vas i Vladu Republike Hrvatske da pruzite punu podrsku ovom pothvatu.

Jednako tako apeliramo da prihvatite sporazum koji je 2003. godine predlozila vlada Republike Slovenije o zbrinjavanju posmrtnih ostataka zrtava drugog svjetskog rata stradalih na podrucju bivse Jugoslavije.

Prema dostupnim izvorima, u Sloveniji je do sada identificirano 540 masovnih grobnica pripadnika tako zvanih "neprijateljskih vojski" kao i velikog broja civilnog stanovnistva. Misljenja smo da je u Hrvatskoj takodjer potrebno u potpunosti istraziti i identificirati sve masovne grobnice nastale u vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Hrvati su se kao i ostali narodi Europe i svijeta bili ukljuceni u oruzani sukob Drugog svjetskog rata. U uvjetima masovnih stradanja zatekli su se i pripadnici hrvatskih oruzanih snaga kao i masa civila koje su partizanske jedinice sustavno i masovno likvidirale bez utvrdjivanja eventualne krivnje. Zrtve odmazdi partizanskih jedinica ni danas, sezdeset godina nakon ovog magnum crimen-a, nisu pravicno zbrinute a njihovi ostaci cekaju iskop i dostojno konacno pocivaliste.

Problem na koji ukazujemo jedan je od kljucnih faktora podjela u suvremenom hrvatskom drustvu. Petnaest godina nakon raspada SFRJ u hrvatskom su drustvu vidljive podjele naslijedjene iz bivseg politickog sustava. Zelja nam je razrijesiti spomenute podjele u periodu pristupnih aktivnosti europskoj zajednici, cijom cemo punopravnom clanicom postati u najskorije vrijeme. Sve su se drzave europske zajednice jasno odredile prema svakom obliku totalitarizma: nacizmu, fasizmu i komunizmu u vlastitim povijesnim prilikama.

Nazalost, u Hrvatskoj nije ucinjeno dovoljno.

Suvremena Republika Hrvatska kao pravna drzava i cimbenik medjunarodnih pravnih i politickih odnosa mora se suociti sa svojom vlastitom prosloscu. Hrvatska i hrvatski narod trebaju stupiti u punopravno clanstvo zajednice europskih naroda oslobodjeni tereta svoje nedavne proslosti. To je pitanje moralnih i pravicnih zasada zajednice i njenog zivota i prosperiteta izmirenog sa svojom kolektivnom savjescu.

Apeliramo stoga da se u cijelosti dovrsi projekt pronalazenja i evidentiranja zrtava na teritorijima Republike Slovenije, Republike Hrvatske kao i susjednih drzava, republika bivse SFRJ.

Takoder apeliramo da se sustavno i neovisno od politickih prilika i interesnih grupa znanstveno istraze svi aspekti stradanja Hrvata za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraca, a stradalima oda duzno postovanje pokapanjem njihovih posmrtnih ostataka na tlu domovine Hrvatske.

S postovanjem,

Izvrsni odbor - Hrvatskog svjetskog kongresa

- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -


Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law - Odvjetnica

http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal)

joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: