Friday 14 February 2020

Studia Croatica, broj 110, 1988 - Sažetak



Studia Croatica, broj 110, 1988
Božidar Latković objavio je u ovom broju članak pod naslovom 700 godina od stvaranja Vinodolskog zakonika. Riječ je o najstarijem pravnom dokumentu u Hrvatskoj napisanom na hrvatskom jeziku i to glagoljičkim pismom. Prvo tiskano izdanje ovog zakonika datira u 1843. godinu te je nakon toga preveden na različite jezike poput ruskog, poljskog, češkog, njemačkog, engleskog, talijanskog i španjolskog (u ovom broju časopisa Studia Croatica). Latković ističe kako je „veliko zanimanje za Vinodolski zakonik izazvalo rašireno mišljenje kako isti sadrži stare slavenske pravne norme i ostatke bivše slavenske društvene organizacije“. Autor posebnu pažnju posvećuje socijalnim karakteristikama i društvenoj stratifikaciji u Vinodolu, kao i utvrđenim zakonima, kako građanskim tako i kaznenim. Na kraju, autor predstavlja španjolski prijevod zakonika u 75 članaka.
Putnik, naslov je pjesme Petra Preradovića koju časopis predstavlja u svom izvornom obliku na hrvatskom jeziku i u prijevodu na španjolski jezik, koji je pripremio Jorge Razmilić V. iz Čilea.
Tomislav Bošnjak napisao je članak pod naslovom Prilog Hrvata razvoju Australije – Povodom dvjestote obljetnice kolonizacije australskog kontinenta. Autor ukazuje na dolazak Hrvata već u prvim desetljećima kolonizacije. Također, informira o aktivnostima, mjestima i imenima pojedinih Hrvata, koji danas čine zajednicu od nekoliko stotina tisuća članova. - 

http://www.studiacroatica.org/revistas/110/110.htm




No comments: