Saturday 13 July 2019

Fantastična večer klapa iz iseljeništva na Festivalu u Omišu

Fantastična večer klapa iz iseljeništva na Festivalu u Omišu

Članice klape Valovi iz iz Buenos Airesa (Argentina) oduševile su brojnu nazočnu publiku na 53. Festivalu klapa u Omišu izvrsnim pjevačkim umijećem i atraktivnim nastupom u okviru festivalskog programa posvećenog klapama iz hrvatskog iseljeništva…

Napisala: Branka Bezić Filipović

Večer klapa na ovogodišnjem 53. Festivalu klapa u Omišu sinoć 12. srpnja na Trgu sv. Mihovila otvorila je klapa Samoana iz Aucklanda na Novom Zelandu, koja uvijek predstavlja atrakciju. Osnovana u okviru Hrvatskog doma, mada članovi nisu hrvatskog podrijetla, a hrvatski jezik uče ''u hodu'', klapa njeguje a capella tradiciju s pacifičkim prizvukom. Svaki njihov nastup u Hrvatskoj pobudi zanimanje publike, koju su ovaj put počastili i Oliverovom pjesmom Moj anđele, u znak sjećanja na popularnog pjevača.

Slijedio je zatim nastup mješovite klape Kartolina iz Windsora, koja djeluje u okviru Hrvatske katoličke misije sveti Franjo Asiški. Klapu koja je osnovana 2013. godine vodi Višnja Tijardović, članica s diplomom Glazbene akademije u Splitu. Većina od sedam članova klape rođena je u Hrvatskoj i došla u Kanadu iz raznih krajeva. U Windsoru su organizirali prvi klapski koncert 2015. godine, koji je već postao tradicionalan. Klapa je početkom srpnja nastupila na Danu Kanade u organizaciji Veleposlanstva Kanade u Zagrebu.

S namjerom da se hrvatska klapska tradicija prenese na mlađe generacije, Višnja Tijardović već četiri godine uvježbava dječju klapu Fritulice, koja ima iza sebe već niz zapaženih nastupa a predstavljala je svojevrsnu atrakciju na Omiškom festivalu. Klapa ima repertoar na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Da bi publici približio i jednu drugu vrstu a capella pjevanja, direktor Mijo Stanić pozvao je američki Studio 4 – Barbershop quartet, koji njeguje tradicionalni način pjevanja utemeljen još na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, pod utjecajem afro-američke glazbe. Ovo je bio njihov prvi nastup u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Večer je nastavljena nastupom muške klape Croatia Munchen, koja djeluje još od 1989. godine. Osim klapske pjesme na njihovom se repertoaru nalaze sakralne i domoljubne pjesme, a održali su niz nastupa po Njemačkoj.

Iz Argentine nam je stigla odlična ženska klapa Valovi, koja s Omiškim festivalom ima potpisan ugovor o suradnji. Klapa je osnovana 2002. godine u Buenos Airesu. Članice klape Valovi iz Argentine oduševile su brojnu nazočnu publiku izvrsnim pjevačkim umijećem i atraktivnim nastupom. Članice su kćeri prve generacije emigranata i sve govore hrvatski jezik, a do sada su objavile dva kvalitetna CD-a. Prije dvije godine zajedno s muškom klapom BA, organizirale su prvi susret klapa u Argentini.

Zatim je uslijedio nastup klape Astoria iz New Yorka, koja je već od ranije poznata omiškoj publici. Većina članova klape je iz Dalmacije, a nedavnim nastupom u Medison Square Gardenu, kada su pred NBA utakmicu između Idiana Pacers i New York Knickers pjevali američku himnu na dalmatinski način, postali su atrakcija na You Tubeu.

Mijo Stanić je iskoristio ovu priliku da njihovom članu Timislavu Smodlaki uruči prigodni poklon, jer je jedini od izvođača nastupio i na prvom festivalu klapa u Omišu, sada već daleke 1967. godine.
Večer je završila kada su se na pozornicu popeli svi izvođači i zajedno s publikom zapjevali Da te mogu pismom zvati. Iz publike je stigao i poklon: Soparnik za poljičku nevistu / snahu , koji je uručen Višnji Tijardović

Nastup na 53. Omiškom festivalu bio je dio mini turneje koja je započela u Bolu na Braču, Šibeniku, Omišu, da bi završila na susretu klapa na Kruniku u Kučinama kraj Solina.

Podsjetimo, svakoj klapi nastup na prestižnom Omiškom festivalu predstavlja vrhunac karijere, pa tako i klapama iz hrvatskog iseljeništva. Festival je utemeljen 1967. godine i zaslužan je za očuvanje i razvoj klapske pjesme i hrvatskog glazbeno-tradicijskog blaga koje je uvrštenjem na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, priznato kao svjetsko kulturno dobro od prosinca 2012.

Kao što je poznato - nastupe klapa iz iseljeništva Omiški festival je organizirao već dva puta i to 2006. i 2008. godine u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, smatra ovakve susrete važnima za očuvanje hrvatske baštine među iseljenicima, kao i za prenošenje tradicije na mlađe generacije. Ovakve manifestacije sada se već događaju i u dijaspori, pa klape u iseljeništvu organiziraju večeri klapa na kojima sudjeluju hrvatske klape iz domovine, kao i klape iz raznih zemalja gdje žive Hrvati.


No comments: