Monday 13 October 2014

062 - Projekt “Croatopica”

062 - Projekt “Croatopica”

Davor Lauc
(Filozofski fakultet, Zagreb)

(Abstrakt)

Projekt “Croatopica” zamišljen je kao mjesto susreta hrvatske akademske zajednice s hrvatskom dijasporom, sa svima koji su zainteresirani za hrvatsko društvo, kulturu i baštinu.

Oslanjajući se na nove tehnologije i metodologije, “Croatopica” svima čini dostupnima najnovija znanstvena postignuća u obliku predavanja eminentnih hrvatskih znanstvenika. Misija je projekta približiti i popularizirati znanstvene spoznaje o hrvatskom društvu bez obzira na geografsku udaljenost, institucionalnu razjedinjenost, političku pripadnost i jezičnu raznolikost.

Izlazeći iz uskih institucionalnih okvira, projekt “Croatopica” namjerava objediniti hrvatske znanstvene potencijale u zemlji i inozemstvu te uspostaviti prijeko potreban dijalog hrvatske kulture i znanosti sa zainteresiranim sugovornicima u hrvatskoj dijaspori koji nemaju mogućnost boraviti u Hrvatskoj, pohađati dugotrajne studijske programe i upoznati se s hrvatskim znanstvenim postignućima.

Posebna je pozornost usmjerena prema hrvatskoj dijaspori i zato što je ona sastavni dio hrvatskoga nacionalnog korpusa i bez nje nije moguće shvatiti i opisati hrvatsku kulturu i povijest.

Stoga je intencija projektom “Croatopica” dijasporu uključiti kao partnere kojima želimo pokazati kako trenutačno mi vidimo sebe, ali od kojih želimo nešto saznati o njihovu životu, identitetu i povijesti te ih čuti kako oni vide sliku Hrvatske u idućim desetljećima.Hrvatski Iseljenički Kongres, Zagreb 23. - 26. Lipnja 2014.

No comments: