Saturday 5 October 2013

Otvoreno pismo Hrvatskome institutu za jezik i jezikoslovlje - Michael Pack

Otvoreno pismo Hrvatskome institutu za jezik i jezikoslovlje

Fra Šimun Šito Ćorić, Michael Pack i Boris Mikšić

Štovani, ne ću tvrditi da sam stručnjak, no želim komentirati na ovaj najnoviji prijedlog još jednog, u ovom slučaju, nepotrebnog i skupog pravopisa.

Učenik sam profesora Filipovića, Velčić, Drvodelića i cijeli život pišem NE ĆU, podpredsjednik, zadatci, metci, predci, napitci (kako ogavno „napici“) a strane riječi u originalu: fair-play, cool, busines, image, facebook, friend itd. Hrvatski jezik kombinacija je etimoloških i fonetskih pravila, kao što su i mnogi europski jezici. Mi Hrvati ne priznajemo Vukov pravopis: piši kako govoriš ili čitaj kako piše.

Vaš najnoviji prijedlog ostavlja nas u nedoumici s mogućnošću dvostrukog pisanja jedne riječi. Ništa niste precizno definirali niti novoga uveli. Ne vidim uopće razloga prihvaćanja ovog pravopisa, vis a vis već uhodanog i prihvačenog školskog pravopisa Babić-Moguš-Hamm. Vi svojim aktom ponizujete ove stručnjake i sve jezikoslovce kao prof. Katičića, ali i nas Hrvate, kojima pod „stručnim“ vodstvom ministra Jovanovića namećete pravila i pravopis, koji nas vraća tamo gdje nikad nismo željeli biti svojom voljom: 1954., doba novosadskog nasilja nad hrvatskom jezikom.

Kako vidim iz slika u medijima, svi ste Vi mladi i juniori stvarateljima hrvatskog pravopisa iz 90-ih, ne znam koliko imate nacionalne svijesti i zar ne bi bilo bolje prihvatiti postojeći pravopis, a tijekom godina u zajednici mlađih i starijih svih hrvatskih jezikoslovaca mijenjati pravila u hodu. Ovako ćete stvoriti kaos kako u školstvu, tako i svim hrvatskim institucijama, pa i narodu, a da ne govorim o nepotrebnim troškovima za roditelje. Apeliram na Vašu nacionalnu i moralnu svijest, da sada u ovoj gospodarskoj krizi odustanete od uvođenja ovog Pravopisa.

Michael Pack, Hrvatski svjetski kongres – Velika Britanija
http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/iseljenistvo/8663-nastavlja-se-novosadsko-nasilje-nad-hrvatskom-jezikom

No comments: