Friday 27 August 2010

Kravićev Exodium izveden u Buenos Airesu

 
27.08.2010.

Kravićev Exodium izveden u Buenos Airesu
Tekst: Adriana Smajić

U Buenos Airesu je 13. kolovoza, uz nazočnost brojne publike, izveden “Exodium”, dramsko djelo argentinskoga autora hrvatskoga podrijetla Iva Kravića.
Ivo Kravić rođen je u Sarandi, argentinskoj pokrajini Buenos Aires. Sin je hrvata koji su doselili u Argentinu sredinom prošloga stoljeća. Kravić je glumac i spisatelj, a neka od djela su: Casas de la memoria (Kuće sjećanja), 1989., Michelangelo, 1994., Hamlet recidiv, 1998., Simón y la República Imaginaria (Šimun i Izmišljena Republika), 2004., Exodium, 2005., Variaciones para un francotirador (Varijacije za strijelca), 2007. Osnivač je i glavni urednik, od 1993., izdanja El croata errante (Lutajući Hrvat), revije o umjetnosti, književnosti i studijama o imigraciji.
Kravić je i prevodio s hrvatskog na španjolski jezik , spomenimo prijevod "Govori mi o Augusti" hrvatskog autora Luke Paljetka. Knjiga je izdana i predstavljena u Buenos Airesu 2001., pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Argentini. Predstava je izvedena i godine 2003. u Buenos Airesu, uz potporu Nacionalnog zavoda glume. U Tucumanu je izvedena 2004. pod pokroviteljstvom Počasnog konzulata RH u tom području, i u Hrvatskom domu u Montevideu, u Urugvaju, 2004., pod pokroviteljstvom Počasnog konzulata RH u Urugvaju te u raznim kulturnim centrama u Buenos Airesu.
Exodium je izdan i prvi put izveden 2005., u Buenos Airesu na III. nacionalnom susretu umjetničkog obrazovanja. Očaran poviješću, Kravić u ovom djelu opisuje izlazak iz Jujuyja (argentinske pokrajine) koji je naredio general Manuel Belgrano (utemeljitelj argentinske zastave), proglasom objavljenim 29. srpnja 1812. Autorova želja je da se za njegov rad dozna i u Hrvatskoj.

Svi zainteresirani neka pogledaju www.exodiumlaobra.blogspot.com
 

No comments: