Monday 21 May 2018

Večeras dokumentarni film o egzodusu australskih Hrvata na HRT-u


Večeras dokumentarni film o egzodusu australskih Hrvata na HRT-u

Scenarij i režiju potpisuje Miro Branković, dok je stručni suradnik na filmu Walter F. Lalich iz Australije čiji je istraživački rad potakao da se ovi povijesni događaji ekraniziraju prigodom 70. obljetnice egzodusa australskih Hrvata brodovima „Partizanka“ i „Radnik“.


Potresan dokumentarni film o australskim Hrvatima večeras će biti emitiran (epizoda br. 1) na prvom programu Hrvatske radio televizije u 20.05 sati pod naslovom „Iz nesigurnosti u neizvjesnost“.
Scenarij prati jednu od naših najdirljivijih migrantskih drama sredine 20. stoljeća koja se odnosi na propagandne akcije druge Jugoslavije. Riječ je o jednoj zaboravljenoj epizodi u povijesti Hrvatske (tada u sklopu SFR Jugoslavije), ali i Australije, Novog Zelanda, sjeverne Amerike i zemalja južne Amerike. Iz tih su se zemalja od 1948. do 1949. godine brodovima „Partizanka“ i „Radnik“ vraćali brojni hrvatski iseljenici. Na njihove četiri plovidbe iz Sydneya i Fremantla ukrcalo se gotovo 1300 iseljenika-povratnika, među njima preko tisuću hrvatskog podrijetla. To su bili najveći putnički brodovi ikada registrirani u ondašnjim hrvatskim lukama. Tijekom dvije godine njima je prevezeno ukupno 4060 iseljenika-povratnika iz raznih zemalja koji su se iz različitih razloga odlučili na povratak u rodni kraj. Ta putovanja ostavila su duboki trag u životima pojedinaca koji su se s velikom radošću i nadom odlučili na povratak, ali isto tako i na sredinu koja ih je srdačno dočekala usred hladnog zimskog ugođaja u Gruškoj luci. Sudbine i putevi povratnika i njihovih obitelji u rodnom kraju bili su različiti. Nekima je to postao trajni povratak, dok se znatni dio vratio tamo odakle je otišao, bogatiji za još jedno iseljeničko iskustvo. Povodom sedamdesete obljetnice putovanja dvaju brodova iz australskih u hrvatske luke pokušava se ovaj izuzetni događaj izvući iz povijesnog zaborava i ukazati na njegovu pripadnost zajedničkoj povijesti udaljenih krajeva svijeta. U to je vrijeme ovaj događaj izazivao kontroverzne reakcije, bilo je radosti ali i čuđenja. No, došao je i trenutak da se pokuša o njemu progovori s ove vremenske razdaljine; i to u obje, više ne toliko udaljene sredine, u Australiji i u Hrvatskoj.
Egzodus australskih Hrvata je bio posljedica stanja u Australiji. Naime, nepoznata je činjenica da je kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća izbio rasni sukob između starosjedilačkih Australaca i novih doseljenika: Engleza te Talijana i Slavena (uglavnom Hrvata pretežito iz Dalmacije). Bilo je poginulih, spaljeno je više stotina kuća.
Hrvatski useljenici su u to doba bili žrtve privilegiranih doseljenika iz anglosaksonskoga kruga, drugim riječima žrtve politike tzv. bijele Australije.
Gotovo 90 posto povratnika, nakon što su u Jugoslaviji politički i ekonomski marginalizirani, vratili su se u Australiju.
Film prati priče nekih od njih. Oko 150 autentičnih kazivača, suvremenika ovih zbivanja, još je među živima, čije biografije pratimo zahvaljujući istraživačkom naporu i objavljenim migrantskim studijama u časopisu Gordogan Branka Matana  i Matičinu Hrvatskom iseljeničkom zborniku australskog Dalmatinca Waltera F. Llaicha, dugogodišnjeg istraživača Hrvatskih studija sa Macquarie University-ja iz Sydney-ja koji je kao dijete bio dionik tih migrantskih izazova.
Brod Partizanka nakon samo nekoliko godina izgubio je svoju važnost, jer putnika više nije bilo, izgorio je pod sumnjivim okolnostima. Bio je to način da se propala ideja lažno prikaže kao  pomorska nesreća. Naplaćena je velika odšteta, a prije požara sav je inventar odnesen.
Scenarij i režiju potpisuje Miro Branković, dok je direktor fotografije Dragan Ruljančić, a montažer Mladen Radaković te stručni suradnik Walter F. Lalich iz Australije.

Vesna Kukavica




No comments: