Thursday 9 February 2017

007 Hrvatski iseljenici u Argentini - Dr. sc. Marina Perić Kaselj



007 Hrvatski iseljenici u Argentini

Novi svijet: Kakva je zemlja Argentina? / Stari iseljenici u ulozi izvjestitelja i savjetnika novim iseljenicima

„Stari“ iseljenici, koji su već ranije uselili i živjeli u Argentini, te imali pojedinih saznanja i iskustava o toj zemlji služili su kao prvi mjerodavni izvjestitelji budućim iseljenicima.(bilo izravnim pričanjima prilikom posjeta ili povratka u domovinu, ali najviše su prakticirali korespondenciju preko novinskog tiska).

Stoga se oblikovala informacijska mreža/kanal koja je permanentno povezivala postojeće i buduće iseljenike.

Ona je funkcionirala i imala izvrstan učinak u djelokrugu u kojem je nastala -pismeno (većinom dalmatinsko) stanovništvo koje se odlučuje iseljavati, dok većem dijelu iseljenika iz Dalmatinske Zagore i Hercegovine nisu bile dostupne takve informacije i koji su uglavnom van ovih saznanja odlazili u iseljeništvo odnoseći se prema iseljavanje po principu idem pa kako mi bude.

Primjer 3. „Što je u Argentini stranaca misle svi na svoj špag i ne plaše se često ničega da otmu drugome, a domaći svijet je lakoman i rastrošan.

Argentinac u većini još nije plod miješanja talijanske, španjolske i francuske krvi, još nije novi produkt miješanja latinske krvi. U pretežnoj većini još je criollo tj. ima još indijske krvi u sebi što će reći slab u raboti, zanašati se lako, i biti strastven.

Anglosaksonska rasa tj. Englezi i građani Sjeverne Amerike ne miješaju se sa Indijancima i pred njima se urođenici moraju da povlače u neprohodne šume. Španjolska rasa naprotiv svuda se je pomiješala sa urođenicima i stvorila criolle, mestike i mulate i štošta poprimila od Indijanaca.

Obilje stranog kapitala, neizmjerna plodnost zemlje i sloboda učinit će je velikom. Drže se načela podaj svima slobodu i ne boj se ničega…“(Narodni list, 8.4.1905).

Postojeći iseljenici ukazuju budućima na prava i povlastice koje u statusu iseljenika imaju prilikom useljavanja u Argentinu, kad je najbolje da sele i koje su buduće razvojne perspektive Argentine.

To znanje budućim iseljenicima može biti od dragocjene važnosti u donošenju odluke o iseljavanju, i prilikom useljavanja o mogućnostima s kojima mogu računati, na koji način i gdje potražiti posao.

Zanimljiv je primjer 3. u kojem izvjestitelj/iseljenik opisuje narode Argentine navodeći dva kulturno različita naroda u odnosu na Indijance - kroz taj odnos opisuje i dvije različite kulture.

Anglosaksonski narodi nikada se ne miješaju s Indijancima, naprotiv Indijanci ih se boje i bježe od njih, dok se Argentinac (porijeklom Španjolac) u velikoj mjeri pomiješao s Indijancima. Izvjestitelj to ne smatra dobrim, već lošim izborom jer upravo to miješanje Argentinca, autohtonog stanovnika „učinila“ rastrošnim, strastvenim neradnikom.

Iz iseljenikove perspektive (i sam vjerojatno štedljiv i ozbiljan) Anglosaksonci predstavljaju pravi autoritet rada i discipline.



- - - -

Prijašnji http://studiacroatica.blogspot.com.ar/2017/02/006-hrvatski-iseljenici-u-argentini-dr.html

Sljedeći http://studiacroatica.blogspot.com.ar/2017/02/008-hrvatski-iseljenici-u-argentini-dr.html

Dr. sc. Marina Perić Kaselj
Komparativni prikaz transformacije identiteta hrvatskih iseljenika u Čileu i Argentini
Doktorat, Filozofski fakultet u Zagrebu (2010.)
(olomci)


Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana

El magister José María –Joza– Vrljičak es el director de la revista Studia Croatica desde 1994.
Estudios Migratorios Croatas cuenta con el apoyo de la Oficina del Gobierno croata para los croatas fuera de la República de Croacia a través del subsidio otorgado por ese organismo a FEPAI - STUDIA CROATICA  






No comments: