Saturday 18 October 2008

Pronadjen kostur fratra ubijenog 1945. godine

Pronadjen kostur fratra ubijenog 1945. godine

MASOVNA GROBNICA

Kraj Vrgorca su pronadjene dvije grobnice sa sest kostura, a sumnja se da je nadjeno tijelo patera Maksimilijana Jurcica.

Vicepostulatura postupka mucenistva "Fra Leo Petrovic i 65 subrace" izvijestila je da je u petak kasno popodne zavrseno iskapanje jos dviju grobnica zrtava II. svjetskog rata na Zlatnoj strani u Vrgorcu te da su pronadjeni kosturi sest osoba, a pretpostavlja se da medju pronadjenim zrtvama jedan fratar. U priopcenju se navodi da usmena predaja u puku kaze da su zrtve, pokopane u skrape na Zlatnoj strani, na putu prema Kotezima u Vrgorcu, skupina civila iz Ljubuskog i jedan fratar. Posmrtni ostatci bit ce prevezeni na patologiju Klinickoga bolnickog centra u Splitu, gdje ce se obaviti DNA analiza.

Mucenicka ubojstva

U jednoj skrapi s desne strane puta od Vrgorca prema Vrgorackome polju pronadjena su tri kostura. Cini se, navodi se u priopcenju, da osobe nisu bile vezane i da su pobijene strojnicom. Kraj jedne zrtve su ostatci redovnicke krunice pa Postulatura pretpostavlja da bi to mogao biti fra Maksimilijan Jurcic, kojega su partizani uhitili u Ljubuskome 28. sijecnja 1945. i s drugima odveli prema Vrgorcu. Skrapa s lijeve strane puta takodjer sadrzava tri kostura. Osobe su bile vezane, a najmanje jedna od njih ubijena je metkom u zatiljak. Bacene su u malen prostor, a ostatci su u trosnom stanju zbog velikog protoka vremena i atmosferskih utjecaja, stoji u priopcenju.

Nakon dojave o zrtvama pokopanim u skrape na Zlatnoj strani, na putu prema Kotezima u Vrgorcu, na to mjesto su stigli istrazni sudac Zupanijskoga suda u Splitu Stanko Grbavac i patologinja splitskoga KBC-a dr. Marija Definis-Gojanovic. Mjesto su osigurali vrgoracki policajci na celu s nacelnikom Ivanom Kalajzicem. U ime mjesne crkve nazocan je bio zupnik fra Petar Vrljicak, u ime Vicepostulature postupka mucenistva "Fra Leo Petrovic i 65 subrace" vicepostulator fra Miljenko Stojic, u ime Povjerenstva za istrazivanje i prikupljanje gradje spomenute vicepostulature fra Ante Maric, stoji, medju ostalim, u priopcenju.

Inace, causa mucenistva pobijenih hercegovackih franjevaca pokrenuta je u lipnju 2007. Medju 66 pobijenih franjevaca Hercegovacke franjevacke provincije Uznesenja Blazene Djevice Marije u II. svjetskom ratu i, najvecim dijelom, u poracu, bio je i onodobni provincijal, otac Leo Petrovic. Najstariji medju njima, otac Marko Barbaric Lesko imao je 80 godina, a najmladji fra Ludovik Rados tek 20 godina. Do danas se jos za njih 30-oricu ne zna mjesto na kojem pocivaju. Najvise njih - 27-oricu pobili su partizani u sirokobrijeskome samostanu.

18. 10. 2008. Hina

- - - - - - - - - - - - - - - Aviso - - - - - - Advertisement - - - - - Oglas- - - - - - - - - - - - - -

Servicios jurídicos – Traducciones – Propiedades inmuebles – Bienes raíces –Sucesiones – Poderes – Inscripción de propiedades – Contratos – Testamentos

Legal services: Civil and commercial – Translations – Real Estate – Probate Proceedings – Powers of Attorney – Property registration – Contracts – Wills

Pravne usluge – Prijevodi – Nekretnine – Ostavinski postupci – Punomoći – Upis pravo vlasništva – Ugovori– Oporuke

Dra. Adriana Smajic – Abogada y Traductora pública de idioma croata – Attorney at Law – Odvjetnica – Abogado croata – Traductor croata http://www.adrianasmajic.blogspot.com/  adriana.smajic@gmail.com

Joza Vrljicak – Master in Economics (Concordia U, Montreal) joza.vrljicak@gmail.com

(+54-11) 4811-8706 (+54-911) 6564-9585 (+54-911) 5112-0000

No comments: