Sunday, 20 November 2016

07 Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga - 7 - Vatrogasna oprema

Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga
Povodom 130 godina Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Split
Kazalo:
VATROGASNA OPREMA

     Teškoće s opremom započele su još prilikom osnutka Društva i nastavile se do današnjeg vremena, a uvijek zbog nedostatka novca.
     Društvo je na početku, sudeći prema fotografijama, od opreme imalo ljestve s kukom, štrcaljke koje su sami gurali na kolicima, konope, platno u koje su skakali unesrećeni, zatim sjekire i mnogo dobre volje i hrabrosti.
     Tek je 1908. godine naručena jedna moderna štrcaljka, a trebalo je pet godina da je dobiju. Kapetan, ing. Petar Senjanović zatražio je od Zemaljskog sabora Dalmacije u Zadru da Društvu odobri novčanu potporu Zemaljskog vatrogasnog fonda. Tada su osiguravajuća društva morala uplaćivati jedan postotak u taj fond, no ništa od tog novca nikada nije došlo u Split.
     Ta dugo očekivana štrcaljka nabavljena pred Prvi svjetski rat došla je u krivo vrijeme. Dio vatrogasaca bio je mobiliziran pa nije imao tko ni gasiti požar ni održavati opremu.
     Iza rata nabavila se nova oprema pa je u Novom dobu 6. prosinca 1923. godine izašla obavijest o održavanju vježbe ručnim vatrogasnim spravama Express.

No comments: