Sunday 27 November 2016

22 Veterani Hajduka 1977-2012 - Branka Bezic Filipovic

Branka Bezic Filipovic - Veterani Hajduka 1977-2012
Kazalo:

22 Veterani Hajduka - Branka Bezić Filipović

ČILE, 2004. godine

     Odlazak u Čile bilo je prvo gostovanje Veterana Hajduka u Južnoj Americi. Inicijativa je došla od Borisa Marune koji je kao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika promislio da bi bilo dobro da Veterani Hajduka pođu u Čile. Pozvao ih je u svoj zagrebački ured gdje su otišli Dragan Holcer i Ante Ivković. Maruna je rekao da će to biti sređeno iako se on u nogomet ništa ne razumije. Sastanak je dogovoren zahvaljujući Robertu Tafri s kojim se Maruna družio.

     Priča se pretvorila u stvarnost, kada je Boris Maruna postao veleposlanik RH u Santiagu de Čile. U veljači 2004. godine Maruna je pratio čileanskog predsjednika Ricarda Lagosa Escobara prilikom njegova posjeta Hrvatskoj, kada su bili i na Braču. U izaslanstvu je bio i Nicolai Bakovic Hudig, predsjednik hrvatskog društva Estadio Croata. Po povratku s Brača Baković je s Marunom i Nikolom Jelinčićem, tadašnjim ravnateljem Hrvatske matice iseljenika, otišao u Hajduka definirati turneju Veterana s Draganom Holcerom i Antom Ivkovićem. Bilo je dogovoreno da Veterani pođu u Santiago de Chile krajem iste godine. S vremenom je posao oko organizacije turneje s centralnog  matičina ureda u Zagrebu prešao na splitsku podružnicu i voditeljicu Branku Bezić Filipović. U dogovoru s njom, turneja se proširila i na jug Čilea, odnosno na grad Punta Arenas. Kada se sve složilo, ponestalo je novca za avionske karte pa je donacijom pomogao Rudi Mijač, počasni konzul RH u Punta Arenasu. S veteranima su putovali i sponzori, braća Fabijan i Zdravko Radoš i Šimun Buzov, a finacijski su pmogli i igrači Aljoša Asanović i Igor Štimac.

Vođa puta: Ante IVKOVIĆ Zonzi

Momčad:

1.     Tonči GABRIĆ
2.     Mladen PRALIJA
3.     Zdenko ADAMOVIĆ
4.     Stipe ANDRIJAŠEVIĆ
5.     Ante IVKOVIĆ
6.     Mladen JURIĆ
7.     Denis PUTNIK
8.     Dejan RAČUNICA
9.     Ante ŠEĆER
10.                        Joško ŠPANJIĆ
11.                        Goran ŠUŠNJARA
12.                        Goran VUČEVIĆ
13.                        Zlatko VUJOVIĆ
14.                        Romeo VULAS
15.                        Dragan HOLCER, trener
16.                        Davor dr. GALETOVIĆ, liječnik momčadi
17.                        Šimun BUZOV, gost

     Veterani Hajduka su u Santiagu bili gosti hrvatskog kluba Estadio Croata, predvođenog Nicolaiom Bakovićem Hudigom. Odigrane su tri utakmice:

HAJDUK – COLO COLO 2 : 1
HAJDUK – ESTADIO CROATA 4 : 0
HAJDUK – UNIVERSIDAD CATOLICA 1 : 0

No comments: