Thursday 17 November 2016

04 Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga - 4 - Ostali iz prvog kruga osnivaca

Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga
Povodom 130 godina Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Split
Kazalo:
OSTALI IZ PRVOG KRUGA OSNIVAČA

     Kako smo već rekli, dva dana nakon održavanja osnivačke skupštine Društva započeo je upis članova. Toga dana, 19. lipnja 1883. godine, upisano je trideset devet dobrovoljnih gasioca. Svi spadaju u osnivače, ali ne i inicijatore. Upisani su u Imenicu ili Zlatnu knjigu, a čitajući opaske, vidimo da se mali broj njih dugo zadržao u Društvu. Upisivali su se iz domoljubnih razloga, ali gasiti vatru nikada nije bilo lako. U to vrijeme bilo je posebno teško biti dostojan imena vatrogasac. Za to je trebala željezna disciplina pa se neke moralo ukloniti zbog neposluha, a neki su i sami vidjeli da ne mogu podnositi toliki fizički napor pa su svojevoljno izlazili iz članstva. Navest ćemo sve članove onako kako su upisani, osim članova uprave o kojima se već pisalo.

           

     PETAR ANDRUJA, drvodjelac, rođen je u Splitu 1857. godine. Bio je prvi gasilac upisan u Zlatnu knjigu, ali se odmah nakon toga razbolio pa nije mogao sudjelovati ni u vježbama ni u gašenju požara. Budući da je dušom podupirao dobrobit Društva, nikada nije isključen iz čete. Kada je umro, priređen mu je sprovod kao i svim redovnim članovima po članku 15. Vatrogasnog pravilnika. Dodana je napomena u Zlatnoj knjizi da mu je sprovod bio isti kao pokojnem Rizvanu, samo što je četa na obali u tri kolone stupala, jer je broj gasioca naresao.
     LOVRE ARŽIĆ, kovač, rođen je u Splitu 1851. godine. Bio je zaslužni narodni borac i protivnik talijanaša, barjaktar i vođa odjela. Društvo ga je, kada je umro, dostojno odvelo na vječni počinak, a kapetan je održao dirljiv govor.
     ANDRIJA BALIĆ, trgovac iz Splita koji se nije dugo zadržao u Društvu pa u Zlatnoj knjizi samo piše da nije zaslužio mirovinu.
     SILVIJE BRADAŠ, činovnik, rođen je u Šibeniku 1854. godine. Istupio je iz Društva 1885. godine.
     IVAN CELIĆ, zidar, rođen je u Sutivanu na Braču 1861. godine. U Zlatnoj knjizi piše da je sasvim vrijedan i srčan gasilac, grijehota što je nešto nagal i samovoljan. Nakon par godina potpuno je isključen iz Društva. Zapisano je: Na 7 Decembra napane osorno na zapovjednika straže što je bila pri dašćari svetog Dujma. Ne budući zato više moguće Upraviteljstvu da ga u četi trpi, odlučilo je da se ima odalečiti iz iste.
     IVAN CVITANIĆ, drvodjelac, rođen je u Splitu 1858. godine. Bio je opomenut zbog nemarljivosti, da bi 1887. bio sasvim isključen iz Društva.

No comments: