Wednesday 23 November 2016

10 Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga - 10 - Predsjednici i zapovjednici

Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga
Povodom 130 godina Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Split
Kazalo:
PREDSJEDNICI I ZAPOVJEDNICI

     I na kraju, vratimo se onima koji su kroz sve ove godine vodili Društvo. Tijekom 130 godina postojanja Dobrovoljno vatrogasno društvo Split promijenilo je niz predsjednika i zapovjednika. Neki od predsjednika ujedno su bili zapovjednici ili kapetani, naročito do Drugog svjetskog rata. Do tog razdoblja Društvo je imalo određenu političku ulogu pa su na njegovom čelu bili intelektualci (profesori, inženjeri itd.), da bi kasnije bili zamijenjeni stručnim osobama. Zahvaljujući prilično detaljno vođenoj Imenici ili Zlatnoj knjizi te kasnije Matičnoj knjizi u koje su se upisivale i razne opaske, uspjeli smo popisati skoro neprekinuti niz osoba koje su bile na čelu Društva.

               
Zlatna knjiga u koju se upisivalo do 1937.  godine i Matična knjiga u koju se upisivalo do 1960. godine

LUKA KARAMAN, predsjednik i kapetan od 1883. do 1885. godine.
ANTE BEZIĆ, predsjednik i kapetan od 1885. do 1905. godine. Imao je pauzu  od šest mjeseci 1890. godine.
FRANE ZAVOREO, činovnik, rođen 1852. godine u Kaštelima. Bio je imenovan predsjednikom i kapetanom  na šest mjeseci 1890. godine dok se Bezić nije vratio.
JOSIP JELASKA, kovač, rođen 1863. godine u Splitu. U njegovim opaskama nigdje ne piše da je bio kapetan, ali u opaskama drugog gasitelja piše da je isključen zbog nepoštivanja kapetana Jelaske. Kako je to bilo 1905. godine, možemo pretpostaviti da je on vršio tu dužnost do dolaska ing. Senjanovića.

No comments: