Wednesday 16 November 2016

01 Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga - 1 - Uvod - Osnivanje Društva

Branka Bezic Filipovic - Jedan za Sve, Svi za Jednoga
Povodom 130 godina Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Split
Kazalo:
  • Uvod

         Dobrovoljno vatrogasno društvo Split, najstarije u Dalmaciji, napunilo je 130 godina svog postojanja. Osnovali su ga splitski intelektualci, a bilo je otvoreno za sve. Društvo nije nastalo samo zbog gašenja požara, nego je imalo i političku ulogu koja je bila usmjerena na borbu za rješavanje nacionalnog pitanja u burnim vremenima kada ni hrvatski jezik nije bio službeni. U Splitu je tada živjelo četrnaest tisuća petsto stanovnika, a narodni pokret uzimao je maha. Dalmacija je bila administrativno odvojena od sjeverne Hrvatske. Split je bio politički podijeljen na autonomaše i narodnjake. Prvi su htjeli da se Dalmacija kao samostalna jedinica pridruži Italiji, a drugi su htjeli političku i kulturnu vezu sa sjeverom Hrvatske i ostalim južnoslavenskim narodima.
        Budući da je podržavala čuvanje osobne i državne imovine, Monarhija je podržavala i osnivanje vatrogasnih društava. S druge strane bila je protiv njihovog političkog djelovanja. Vatrogasna su društva u početku nastajala stihijski, a statute su sastavljali po uzoru na one iz većih europskih gradova. Splićani su tada odlazili na studije u Europu, a ondje su se, uz određena zvanja, učile i  najmodernije mjere gašenja vatre.  Kako su se tada studenti mahom vraćali u Split, tako su donosili i nove spoznaje.
         Duško Kečkemet 1953. godine opisao je prvih sedamdeset godina postojanja u knjizi Dobrovoljno vatrogasno društvo Split. Nešto od toga ćemo ponoviti, pokušati nadopuniti i nastaviti priču. Treba se s ponosom sjetiti svih 130 godina kontinuiteta te, prije svega, humane organizacije koja u današnje vrijeme više nema potrebu baviti se politikom, ali koja vodi bitku za opstanak u ovim kriznim vremenima. Unatoč usponima i padovima, kroz Društvo su prošle generacije Splićana, dobrovoljaca u akcijama u kojima treba i znanja i hrabrosti. Trebamo ih se sa zahvalnošću sjetiti. Ovu knjigu posvećujem svojim precima, pranonu Anti Beziću, jednom od osnivača Društva, i nonu Vinku Roji, članu vatrogasne glazbe, te svima onima, znanima i neznanima, koji su u proteklih 130 godina na bilo koji način bili uključeni u rad Društva te mu željeli dobro.
     Branka Bezić Filipović
Vidi: http://www.studiacroatica.org/jedan/jedan01.htm

No comments: