Thursday, 15 September 2016

Andrija Krstulović, kipar - Branka Bezic Filipovic


Izložba kao mali, ali važan doprinos jačanju mostova između dvije zemlje, Hrvatske i Crne Gore, još jednom je podsjetila i na univerzalnost jezika kulture. Tako bi se, u najkraćem, mogla opisati pozadina događaja u organizaciji Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore – Kotor i Matice iseljenika – podružnice Split, koji su u Cetinju, negdašnjoj kraljevskoj prijestolnici, priredili izložbu malih skulptura i crteža splitskoga kipara Andrije Krstulovića.
Njegoš na Lovćenu
U dvorani Ministarstva kulture u Cetinju prošloga je vikenda, naime, otvorena izložba – hommage Andriji Krstuloviću, kiparskom velikanu i nekadašnjem učeniku iz radionice Ivana Meštrovića. On je pedesetih godina prošloga stoljeća, po Meštrovićevim nacrtima, iz monolitnog granita isklesao kip Njegoša i dvije karijatide, koji danas ponosno stoje u Njegoševu mauzoleju na Lovćenu.
Spomeničke skulpture iz formalnog doba "bratstva i jedinstva" ostavile su trag za vječnost Splićanina Krstulovića, u vlastitu gradu inače najviše prepoznatljivoga po skulpturama ispred Palače pravde i zgrade Općine, te Spomeniku palom pomorcu na Katalinića brigu.
Na lik i djelo slavnoga kipara Krstulovića podsjetila je Branka Bezić Filipović, voditeljica Ureda za Dalmaciju Matice iseljenika Hrvatske, a načelnu važnost kulture iskazala je i anegdotom iz Drugog svjetskog rata.
– Kad su Churchillu predložili da ukine budžet za kulturu zbog ratnih uvjeta i općeg siromaštva, on je rekao: "Da ukinemo budžet za kulturu? Za što ćemo se onda boriti?!" – plastično se izrazila Bezić Filipović, najavivši i vlastiti dokumentarni film, kronološki posložen, o životu slavnoga kipara koji je zahvaljujući Meštrovićevoj dopusnici koristio atelje na Mejama kao radni prostor.
'Majstor dlita'
Na otvaranje međunarodne izložbe, na žalost, zbog prometne nesreće nije mogao doći glavni suorganizator, tajnik Hrvatskoga građanskog društva CG – Kotor Tripo Schubert, no zato je događaju nazočila njegova predstavnica Danijela Vulović. Spriječen je bio doći i crnogorski ministar kulture Pavle Goranović, ali u njegovo je ime vrlo lijep govor o snažnim kulturnim vezama dvaju naroda nazočnima na tom prvorazrednom kulturnom događaju uputila doministrica Dragica Milić.
– Andrija Krstulović ostavio je neizbrisiv trag u crnogorskoj povijesti i kulturi. On je bio sposoban Meštrovićevu ideju provesti u stvarnost – kazala je, među ostalim, Milić, podsjetivši na neraskidive kulturne veze dvaju susjednih naroda.
Vrlo opsežan i poučan govor o nastanku mauzoleja na Lovćenu, koji je zauvijek "udomio" djela iz Meštrovićeve glave i Krstulovićeva dlijeta, dala je, pak, Vesna Vičević u ime Matice crnogorske.
– Bi li Mozart bio takav muzički genij da je njegova glazba ostala samo na notnom znakovlju, da joj nisu udahnuli život brojni majstori kroz stoljeća? Tako bi i sa skicama Ivana Meštrovića, kojima je udahnuo život splitski "majstor dlita" Andrija Krstulović – istaknula je Vičević u povodu izložbe, koju je i ovaj put maestralno postavio splitski akademski kipar i profesor Kažimir Hraste, a visoko pokroviteljstvo preuzelo je Ministarstvo kulture Crne Gore.
Dojmljiv predgovor kataloga intimistički posložene izložbe malih skulptura i crteža naziva "Omaž Andriji Krstuloviću" napisao je crnogorski ministar kulture Goranović osobno, a ona se u reprezentativnom Domu ministarstva kulture u Cetinju može razgledati do 23. rujna. Recimo i to da su svečanost otvaranja svojim nastupom uveličali i daroviti mališani, članovi nedavno obnovljenog dječjeg mandolinskog orkestra HDCG-a "Tripo Tomas" iz Kotora.

Čovjek od kamena

No comments: